Landgraaf Koerier

Menu

Wandelen naar het mijnverleden met schrijver Wiel Kusters

Wiel Kusters (helemaal links) wijst zijn medewandelaars op een herinnering aan het mijnverleden.

Wiel Kusters (helemaal links) wijst zijn medewandelaars op een herinnering aan het mijnverleden.

Wie niet beter wist, zou denken dat het een familiereünie was, de Literaire wandeling met Wiel Kusters. Zo geanimeerd en informeel ging het er afgelopen zaterdag aan toe. Zo’n dertig belangstellenden kwamen bij elkaar in het Sjtaater Hoes in Terwinselen om met Wiel Kusters terug te gaan in de tijd van zijn jeugd. Maar ook die van de meeste wandelaars: bijna iedereen had wel een band met het mijnverleden.

Vanuit het Sjtaater Hoes wandelde de groep naar de kapel voor de gevallen mijnwerkers, aan de voet van de Wilhelminaberg, vlakbij de  oude OVS. Vele herinneringen aan het mijnverleden kwamen tot leven: wandelend door Spekholzerheide werd stilgestaan bij enkele markante punten en belevenissen, al was van de oude sfeer van de Schoolstraat waar Kusters opgroeide, weinig meer over.

Voor en na de wandeling las Kusters enkele stukken voor uit zijn jongste boek, In en onder het dorp. Uit eerder verschenen dichtbundels droeg hij Mijn vaders horloge voor, niet alleen een prachtig eerbetoon aan de mijnwerker, maar voorgedragen door de dichter zelf, een bijzondere ervaring. Na het gedicht Kniettewies, over de dood van zijn oma en tegelijkertijd een familievertelling, klonk geen applaus maar viel er een ontroer(en)de stilte.

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.