Landgraaf Koerier

Menu

Mooiste Marathon

Ton Reijnaerts

Op zaterdag 6 juni 2015 vindt de eerste editie plaats van de Maastricht Marathon over de Via Belgica. De route van 42 km en 195 over de bekende oude Romeinse weg start in Übach-Palenberg en gaat daarna via Landgraaf, Kerkrade, Heerlen, Voerendaal, Valkenburg aan de Geul, Meerssen waarna de hardlopers finishen in Maastricht. Het belooft een unieke belevenis te worden voor de 1500 deelnemers en hun volgers. Maar óók een heuse reclamespot voor deelnemende gemeenten en bedrijven. “Dit wordt de mooiste marathon van Nederland”, belooft organisator Mike Broers.

Een heel bekende Romeinse weg is de Via Belgica. Deze weg in het Noorden van het Romeinse rijk liep van Boulogne-Sur-Mer via Bavay, Tongeren, Maastricht, Heerlen en Landgraaf naar Keulen. De route zit vol cultuurhistorische hoogtepunten en landschappelijke vergezichten. Een perfecte route om de mooiste marathon van Nederland te organiseren”, dacht Mike Broers. Dus ging de gepokt en gemazelde wedstrijdorganisator aan de slag. Bij Karen Jenneson van Thermenmuseum Heerlen en Odile Wolfs, Oud Gedeputeerde voor Cultuur, vond hij al snel een open oor.

Stimulans voor sport, cultuur en gezonde en gezellige levensstijl
“Er is geen andere plek in Nederland waar het Romeinse culturele erfgoed zo overvloedig aanwezig is als juist in onze Provincie. Dat is meer dan alleen maar een fortuinlijke speling van de historie. Het is een privilège qui oblige, een voorrecht dat verplicht. Via Belgica biedt een ideale mogelijkheid om ons rijke Romeinse verleden een nieuwe toekomst te geven. Een toekomst die een breed en internationaal publiek, van jong tot oud, in staat stelt om op boeiende en vooral ook onderhoudende wijze kennis te nemen van dat verleden. Een toekomst ook, die via allerlei nieuwe toeristisch-economische initiatieven positief bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van Limburg, en het Limburgse Heuvelland in het bijzonder. Het succes hangt af van de mate waarin de betrokken partijen, en dan vooral gemeenten, instellingen en ondernemers, geloven in de kansen die het Romeinse erfgoed biedt”, aldus Wolfs.

APG uitvoerder van ABP het op een na grootste pensioenfonds ter wereld, het Huis van de Sport en de gemeenten Valkenburg en Meerssen hebben de Maastricht Marathon over de Via Belgica inmiddels con amore omarmd. Andere gemeenten lijken langzaam te volgen. Ook het bedrijfsleven lijkt langzaam wakker te worden en zien de mogelijkheden voor exposure. Het ‘mooiste van het Zuid-Limburgse Heuvelland’ biedt de deelnemers om optimaal te kunnen presteren en te genieten. De prachtige natuurroute is vergelijkbaar met een trailrun met landschappelijke prachtige vergezichten, maar dan aangevuld met cultuurhistorische hoogtepunten. Ook volgers, als familieleden en partner komen optimaal aan hun trekken. Mede dankzij de talrijke pleisterplaatsen, die om de 2,5 km zijn ingericht.

Vaak zijn dat heel bijzonder plekken, zoals de Watertoren in Rimburg. Na de start in Übach-
Palenberg vormt Rimburg in feite de start van de marathon. Een loodzware start want de weg leidt van kasteel Rimburg meteen stevig bergop door het Rimburgerbos. Na de eerste kuitenbijter leidt de route via het Watertorenpad en fraaie natuur langs de natuurbegraafplaats in aanleg aan de Boomgaardskuilweg. Via het viaduct en de Torenstraat, in Eygelshoven, leidt de route, via een avontuurlijke verrassing, naar de Strijthagermoleweg. Van daar voert de route langs kasteel Strijthagen naar de Overste Hof weg. Langs de visvijver en restaurant Overste Hof leidt de route voorbij SnowWorld door het natuurschoon rond Kaldeborn en het Aambos naar Heerlen centrum. Via het Thermenmuseum en de APG tuin gaat de weg via Terworm naar Valkenburg. De volledige route is te downloaden via http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1453332 of https://www.youtube.com/watch?v=81FaG42z1xM

STB bereidt deelnemers voor
Als voorbereiding op de Marathon Via Belgica op 6 juni, organiseert Sport en Trim Club Brunsummerheide uit Landgraaf vanaf zondag 22 maart vanaf park Ter Waerden gezamenlijke duurlooptrainingen. STB biedt deelnemers de mogelijkheid om grote delen van het parcours te verkennen. Tevens zijn er op park Ter Waerden omkleed- en douchefaciliteiten geregeld

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.