Landgraaf Koerier

Menu

Provinciale Statenverkiezingen

Op woensdag 18 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Er worden door de kiesgerechtigde inwoners van Limburg 47 Statenleden gekozen. Provinciale Staten in Limburg noemen zich het Limburgs Parlement. Tegelijkertijd worden ook de Waterschapsverkiezingen gehouden.

Geen stempas ontvangen? Stempas kwijt of beschadigd?
Uiterlijk 4 maart dient iedereen die kiesgerechtigd is, voor de Provinciale Staten of het Waterschap in het bezit te zijn van een stempas. De meeste kiezers zullen twee stempassen ontvangen en mogen dus twee keer stemmen. Kiezers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben maar wel een geldige verblijfsvergunning (onafhankelijk van de duur van hun verblijf in Nederland), krijgen alleen een stempas om aan de Waterschapsverkiezingen deel te nemen. Met deze stempas en een identiteitsbewijs kunt u in Landgraaf stemmen in een willekeurig stemlokaal. De stemlokalen zijn woensdag 18 maart van 7.30 tot 21.00 uur geopend.

Geen stempas is niet stemmen
Zonder stempas mag u niet stemmen. Ook wanneer u zich meldt bij uw vertrouwde stembureau en uw identiteitsbewijs toont, kan er geen nieuwe stempas worden afgegeven. Reden hiervoor is dat het bezit van uw stempas het bewijs is dat u uw stem nog niet in een ander stemlokaal heeft uitgebracht.

Ik kan zelf niet stemmen. Kan ik iemand anders machtigen?
Bent u niet in de gelegenheid zelf te stemmen, dan kan een andere kiezer uw stem uitbrengen. Vul in dat geval de achterzijde van uw stempas in, onderteken deze samen met de persoon die namens u gaat stemmen en geef de stempas aan de ander. U moet ook een kopie van uw identiteitsbewijs meegeven. Anders mag de andere kiezer (de gemachtigde), uw volmachtstem niet uitbrengen!
Voorkom misbruik van uw identiteitsbewijs door de kopie terug te vragen en/of op de kopie te schrijven dat deze alleen bestemd is voor gebruik bij het uitbrengen van uw volmachtstem.

Ik wil stemmen in een andere gemeente, hoe kan ik een kiezerspas aanvragen?
U moet dan, na ontvangst van de stempas, doch uiterlijk op dinsdag 17 maart, 12.00 uur de stempas over leggen bij de afdeling Klant Contact Centrum. Hier zal de stempas dan worden omgezet in een kiezerspas.

Moet ik me legitimeren?
Naast uw stempas heeft u een identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Meer informatie: www.limburgkiest2015.nl

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.