Landgraaf Koerier

Menu

Koningsvolgelschieten Eygelshoven

Op de schietweide naast het kerkhof aan de Rimburgerweg in Eygelshoven vindt zondag 9 augustus weer het traditionele en altijd druk bezochte koningsvogelschieten van schuttersbroederschap Sint Sebastianus plaats. Het vogelschieten begint om 16.00 uur en is doorgaans ten einde voordat de avond valt.

Dit jaar nemen zestien schutters deel. Zij schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op een knots van een houten vogel. De kogels worden opgevangen door een kogelvanger. Degene die het laatste restje van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de in 1703 opgerichte schuttersbroederschap noemen. Het schieten is niet alleen voor de schietende leden maar ook voor het publiek een spannende en spectaculaire strijd. Tijdens het weidefeest is er volop eten en drinken te krijgen en verzorgt harmonie Sint Caecilia – die ondanks de vakantietijd altijd trouw en met veel leden aanwezig is – de muziek. Er wordt geen entree geheven. Er is wel een vrije gave.

De schietstrijd zelf begint rond half vijf. Als in de avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal D’r Toeëre en vervolgens naar de voormalige raadszaal van Eygelshoven De Laethof. Daar wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor drs. Marc Heemels en aan beschermheer burgemeester Jos Som of een wethouder als diens plaatsvervanger.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.