Landgraaf Koerier

Menu

Inzegening Steenenkruis

Het hardstenen wegkruis ‘het Steenenkruis’ is een rijksmonument en dateert uit de 17e eeuw. Het staat al eeuwen bij de kruising van historische linten (Kantstraat-Maatsrichterlaan). In 2013 is het Steenenkruis, dat tegen de gevel van het voormalige cafépand Beckers stond, ten behoeve van de aanleg van de nieuwe rotonde tijdelijk verwijderd. In de tussentijd heeft de gemeente een herinrichtingsplan voor het te herplaatsen wegkruis gemaakt. Beeldhouwer & restaurateur Armand Mathijs heeft het wegkruis gerestaureerd.

Het Steenenkruis is nu weer vrijstaand zoals het vroeger was. Het is herplaatst in een setting aan de driesprong die een knipoog vormt naar het agrarisch verleden. De ouderwetse kasseien rondom het perkje breken met de moderne bestrating die de rotonde domineert en de hagen die het kruis als het ware omhelzen zijn aangeplant in meidoorn, van oudsher de Zuid-Limburgse haagplant bij uitstek. De drie leilinden verwijzen ten slotte naar het oeroude gebruik om drie lindebomen bij een wegkruis aan te planten. In deze nieuwe context kan het Steenenkruis weer jaren mee.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.