Landgraaf Koerier

Menu

Jaarlijkse Paddentrek

Ze zijn nu nog in winterslaap, maar vroeg in het voorjaar tot ongeveer half april trekken padden en andere amfibieën weer van hun winterverblijf naar het water om zich voort te planten. Dit verschijnsel staat bekend als: de paddentrek. Het fenomeen paddentrek of amfibieëntrek doet zich voor zodra de nachttemperaturen een waarde bereiken van minimaal 8°C. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie zich in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan!

Padden en verkeer

Ook in de gemeente Landgraaf worden er maatregelen getroffen om de paddentrek zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. De werkzaamheden zullen voornamelijk plaatsvinden rondom de Mensheggerweg en de Rouenhof. Om zoveel mogelijk verkeersslachtoffers te beperken worden er paddenschermen geplaatst, waarbij de dieren in emmers worden opgevangen om vervolgens veilig naar hun voortplantingsgebied te worden gebracht. Ook het plaatsen van borden, om verkeersdeelnemers te attenderen op mogelijk overstekende amfibieën behoort tot de maatregelen. Het IVN verzoekt dan ook alle bestuurders om hier rekening mee te houden en de snelheid te minderen.

Vrijwilligers

Dit alles is alleen te bewerkstelligen door tal van vrijwilligers die de dieren helpen bij hun jaarlijkse trek naar het water. Ieder jaar is er een flink aantal vrijwilligers nodig om de padden tegen het verkeer te beschermen. Het begin en het einde van de paddentrek is afhankelijk van het weer en is daarom moeilijk te voorspellen. Helpende handen zijn altijd van harte welkom! Er is behoefte aan hulp bij het plaatsen van de paddenschermen en ook tijdens de paddentrek bij het legen van de emmers. Wilt u ook komen helpen om de kikkers en padden veilig op hun bestemming aan te laten komen? Word dan vrijwilliger bij een paddenwerkgroep.  Voor meer informatie kunt u terecht op de website van IVN de oude Landgraaf:  https://www.ivn.nl/afdeling/de-oude-landgraaf

U kunt ook rechtstreek contact opnemen met de projectleider. Dhr. F. Wachelder.  Tel; 0649067997

 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.