Landgraaf Koerier

Menu

Adviesraden Sociaal Domein van start

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet heeft de gemeente een groot aantal nieuwe taken gekregen in het Sociaal Domein. Om de burgers van Landgraaf actief bij het beleid op deze gebieden te betrekken en te consulteren, is in november 2016 door de gemeenteraad besloten deze twee adviesraden in het leven te roepen.

De Adviesraad Wmo & Jeugd adviseert met betrekking tot het jeugd(hulp)beleid, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijke voorzieningen, informele steun & vrijwilligerswerk, wonen & leefomgeving en mobiliteit & toegankelijkheid.

De Adviesraad Werk & Inkomen adviseert omtrent het armoedebeleid, schuldhulpverlening, minimabeleid & bijstand, participatie & re-integratie en onderwijs.

Deze twee adviesraden zijn in de plaats gekomen van de Adviesraad Wmo, het Cliënten Platform WWB, de WSW-raad Landgraaf, de Seniorenraad, het Vrijwilligersplatform en de Gehandicaptenraad, die Landgraaf vroeger kende.

De Adviesraad Werk & Inkomen bestaat uit: Cees Hermens , Jacques Davids, Kees Braam (voorzitter), Marianne van Loenhout(vice-voorzitter), Monique van Rijt, Paul Embregts en Xandra Haas. De Adviesraad WMO & Jeugd bestaat uit: Bert Scholtes, Dino Pellizzon, Dries Ausems (voorzitter), Jacqueline Bruinsma, Jo Ritzen, Marjon Hulst (secretaris) en Peter Zeptner. Het zijn burgers die zich betrokken voelen en deskundig zijn door hun ervaring met verschillende onderdelen van het Sociaal Domein. Zij zijn door een onafhankelijke selectiecommissie voorgedragen uit de kandidaten die eind 2016 naar voren kwamen.

De Adviesraden worden bij hun werk ambtelijk ondersteund door de gemeente.

De nieuwe adviesraden adviseren het gemeentebestuur ten aanzien van het beleid op hun terrein en over de uitvoering van dat beleid in structurele zin. Door namens de burgers van Landgraaf kritisch te kijken naar beleidsvoornemens en naar de uitvoering van het beleid van de gemeente, willen de adviesraden positief bijdragen aan de ontwikkelingen in het Sociaal Domein in Landgraaf. Zij functioneren niet als ‘vraagbaak’ of ‘klachtenbureau’ voor individuele gevallen. Daarvoor zijn op de eerste plaats de Wijkteams bedoeld. Vanzelfsprekend zullen de nieuwe Adviesraden wel contact houden met de Wijkteams en met het Cliëntenpanel. Zoals zij ook actief contact zullen zoeken met maatschappelijke organisaties en belangengroeperingen die in Landgraaf actief zijn.

Afgelopen maand zijn de twee nieuwe Adviesraden Sociaal Domein met hun werk begonnen.

Via deze mailadressen kunt u met de Adviesraden contact op nemen:
 -         Adviesraad WMO & Jeugd:
adviesraadwmojeugd@gmail.com
 -         Adviesraad Werk & Inkomen:
adviesraadwerkeninkomen@ziggo.nl

 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.