Landgraaf Koerier

Menu

Paul Arends voor de 23ste keer Landgraafs voorganger

Ton Reijnaerts

388 mensen namen zaterdag 6 januari deel aan de 20 km lange Pelgrimstocht van Landgraaf naar Wittem. Paul Arends droeg als voorganger van Waubach tot Wittem voor de 23ste keer het zware 1,5  grote Christuskruis. Een Herculesklus. Maar de saamhorigheid en gemeenschapszin die op deze bezinningstocht ontvlamt, maakt bij Landgraafs volksvertegenwoordiger pur sang altijd weer ongekende krachten vrij.

 

Zestig procent van de oudere Nederlandere bidt elke dag. Onder hen zowel gelovigen als ongelovigen. Bidden is met andere woorden een ingesleten gedrag waarvoor je niet bij de kerk hoeft te zijn. Geloof geeft mensen dan ook een gevoel van controle. Bij tegenslag ben je niet helemaal aan je lot overgelaten. Het lost de situatie niet op maar vermindert wel de angst en depressie. Wie geduldiger bidt, of om dingen vraagt als wijsheid, scoort dan ook veel gunstiger dan mensen die overtrokken verwachtingen van hun gebed hebben, zoals een onmiddellijke oplossing of genezing.

 

“Geloof is gezond, mits je niet doorslaat”, zegt  Paul Arends. De Landgravenaar die is  opgegroeid met de kerk van Leenhof en de Kapel O.L. Vrouw van de Berg Carmel in het Kapellerbos heeft de ontkerkelijking bij volgende generaties meegemaakt. “Geloven doe je niet op recept”, zegt hij. “Maar ik bespeur dat mensen alternatieven ontwikkelen om met zingevingsvragen om te gaan.  Het staat voor een verschuiving van de waarden. Van een materieel en rationeel perspectief naar een perspectief van verbondenheid met anderen, met andere generaties en met het leven.”               

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.