Landgraaf Koerier

Menu

Hoe zit het met die gemeenteraadsverkiezingen…?

Gemeentelijke website geeft antwoord op veel praktische vragen

Vraag aan de keukentafel: wanneer zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad ook alweer? Antwoord: op woensdag 21 maart.

Vraag bij de koffieautomaat op het werk: waarom heb ik twee stempassen gekregen? Antwoord: één voor de gemeenteraadsverkiezingen en één voor het landelijk referendum over de sleepwet.

Vraag in de sportkantine: hoeveel leden telt de gemeenteraad van Landgraaf eigenlijk? Antwoord: dat zijn er vijfentwintig.

Een paar vragen en een paar antwoorden. Nog veel meer vragen en antwoorden over de de gemeenteraadsverkiezingen zijn te vinden op de website van de gemeente Landgraaf. Op de openingspagina www.landgraaf.nl staat aan de linkerkant een menu met daarin als eerste item ‘verkiezingen/referendum 21 maart’. Hier vindt u dus niet alleen antwoord op veel vragen over de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook informatie over het landelijk referendum dat op diezelfde dag wordt gehouden.

Uiteraard gaat het hier om de praktische informatie rond de organisatie van de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Wie op zoek is naar informatie over de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen kan die vinden op de websites van die partijen.

Stempassen

Vorige week is gestart met het versturen van de stempassen. Uiterlijk 7 maart moeten die bij de stemgerechtigde inwoners van  Landgraaf zijn bezorgd. Dat zijn ditmaal dus voor de meeste stemgerechtigden niet één, maar twee stempassen. Eén voor de verkiezingen voor de gemeenteraad en een stempas voor het landelijk referendum. Dat landelijk referendum gaat over de zogenoemde ‘sleepwet’. Deze vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. In het referendum kunnen mensen zeggen wat ze van die wet vinden.

De blauwe stempas is voor de gemeenteraadsverkiezingen; de gele met rode letters is die voor het referendum. Bewaar ze goed!

Heeft u op 7 maart nog geen stempassen ontvangen?  Of komt u daarna tot de ontdekking dat u uw stempassen kwijt bent? Dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen bij de gemeente. Dit kunt u persoonlijk doen tot één dag voor de verkiezingen vóór 12.00 uur. Vraagt u de nieuwe pas schriftelijk aan? Dan moet die aanvraag uiterlijk 16 maart bij de gemeente binnen zijn.

 Verkiezingsavond

Op woensdagavond 21 maart worden tussen 21.30 en 22.00 uur de eerste uitslagen bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een voor iedereen toegankelijke verkiezingsavond in de Pinkpopzaal in het Burgerhoes. Rond middernacht zijn naar verwachting de uitslagen van alle stembureaus binnen en wordt duidelijk hoe de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad eruitziet. Die uitslag is op dat moment nog officieus. De formele vaststelling van de uitslag volgt op vrijdag 23 maart.

Live op televisie

Omroep Landgraaf zendt deze avond live uit. De omroep wil overdag impressies bij de stemlokalen maken en ook die ’s avonds uitzenden. In de huidige planning van de omroep begint de uitzending om 21.00 uur.

 

 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.