Landgraaf Koerier

Menu

Landgraaf Optoch: even wachten op Valentijn…

Wie in de carnavalstijd verliefd is, zal toch echt tot Valentijnsdag moeten wachten op een teken van genegenheid. Eerst is er op 13 februari de grote Landgraaf Optoch onder het toepasselijke motto: Murge bist du miene sjats, mèr vandaag han ich ee Optoch-hats!  En dat er nogal wat mensen zijn met een ‘vasteloavends-hats’, dat blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de optocht. Als vanouds staat ook deze editie van de Landgraaf Optoch weer garant voor een diversiteit aan deelnemers.

Om 13.11 uur vertrekt de stoet vanaf de Markt in Schaesberg. Al snel daarna worden ze opgepikt door de camera’s van Omroep Landgraaf, die de optocht voor het eerst live uitzendt (Ziggo kanaal 42). Dat is natuurlijk geweldig voor de mensen die door hun leeftijd of ziekte niet in staat zijn om langs de route mee te genieten. De uitzending zal in de dagen na carnaval echter ook nog herhaald worden, zodat ook de deelnemers zichzelf nog eens terug kunnen zien.

Het stadsprinsenpaar Perry en Claudia van CV d’r Stee Uul heeft tijdens hun receptie het optochtnummer 111 ontvangen – de traditionele afsluiter van de stoet. Zij zien bij het startpunt alle voorafgaande nummers aan zich voorbij trekken, waarna zij de finale voor hun rekening mogen nemen. Tegenover het Streeperkruis is er dan nog het défilé van onze tijdelijk demissionaire burgemeester, waarbij dit jaar prins Fer 1 van CV de Wespelle als ‘special guest’ aanwezig is.

Dit jaar is er een wijziging bij de opstelling van de optocht: de Brandhofstraat zal hiervoor niet meer gebruikt worden. Vanwege de versmalling van de straat, ontstonden er gevaarlijke situaties, waardoor nu besloten is om de opstelling via de Hoofdstraat en de Einsteinstraat (richting Heerlen) te laten lopen. Indien nodig zal ook een deel van de Melchersstraat (vanaf de rotonde Einsteinstraat) gebruikt worden. Het stuk van de Einsteinstraat langs Toyota Mengelers zal ook niet meer gebruikt worden. Op de optocht-site vindt u onder het menu ‘bezoekers’ alle informatie m.b.t. aanrijroutes en parkeren.

Natuurlijk kunt u op carnavalszaterdag al genieten van de jeugd van Landgraaf die vanaf 12.30 uur meedoet in de Landgraafse Kingeroptoch. Het belooft een dolle boel te worden, want het motto nodigt uit tot vreemde capriolen: Ginne sjpieltuin mit sjommels en mit wippe, kin aan d’r Kingeroptoch tippe! Alle Landgraafse kinderen kunnen na afloop van de kinderoptocht terecht in de school aan de Graafstraat voor het gratis toegankelijke gezellig kinderoptocht-bal, waar verschillende artiesten voor het entertainment zullen zorgen.

Wie de Landgraaf Optoch nog kleurrijker wil maken zonder zelf mee te trekken, kan de optochtvlag uitsteken. De vlag is nog steeds te bestellen via een mailtje naar info@landgraafoptoch.nl. Voor €15 hangt hij ook bij u aan de gevel. Kijk op de optocht-site (www.landgraafoptoch.nl) voor meer informatie, niet alleen over de vlag maar over alle optocht-zaken.

De deelnemers zijn intussen allemaal geïnformeerd, de optochtnummers zijn toegekend en de organisatie draait op volle toeren. Dinsdag 13 februari klopt bij veel mensen het optocht-hart en daarna zullen ze wel wenden tot hun andere liefde…

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.