Landgraaf Koerier

Menu

Opening eerste bijenoase en boomfeestdag Woensdag 14 maart

Woensdag 14 maart staat in Landgraaf de natuur centraal. Die dag wordt in onze gemeente de eerste bijenoase geopend en vieren we nationale Boomfeestdag. Iedereen is van harte welkom om vanaf 9.30 uur een kijkje te komen nemen in het groengebied ‘De Voort’ gelegen aan de Voortstraat/Puddelerweg in Nieuwenhagen. Wethouder Marlies Dreissen (openbare ruimte) verricht de feestelijke opening van de bijenoase en schoolkinderen gaan voor de bijen aan de slag met het planten van hagen en struiken.  

Drie bijenoases

Het gaat slecht met de bijenstand in Nederland. Limburg kent zelfs de hoogste bijensterfte. Vandaar dat het van belang is dat er betere omstandigheden voor bijen worden gecreëerd. In Landgraaf worden in totaal drie bijenoases aangelegd, in samenwerking met de Plattelandscoöperatie en de Provincie Limburg. Naast de bijenoase aan de Voortstraat/Puddelerweg, worden er binnenkort ook in Rimburg (Kraanweg) en in Schaesberg (Heistraat/Zomereik) bijenoases geopend. Het onderhoud gebeurt door IVN en buurtverenigingen.

Woensdag 14 maart

Voor het creëren van de bijenoase ‘De Voort’ worden vóór de openingsdag drie bomen geplant die 14 maart worden ingewijd. In het kader van Boomfeestdag planten kinderen van groep 7 van basisschool Op gen Hei die ochtend bloeiende struiken en hagen. Dit jaar is het thema van de boomfeestdag ‘Maak het buiten beter’. De aanleg van de bijenoase met de nieuwe bomen past hier perfect bij. Er is een imker aanwezig die een demonstratie geeft en informatie verschaft over bijen en bijenkasten. Een kleurrijk informatiebord zorgt ervoor dat de bijenoase goed herkenbaar is. Het bijbehorende bijenhotel staat even verderop op het terrein van IVN De Oude Landgraaf.

Belang

Behalve dat het geheel in de nabije toekomst een mooi beeld gaat opleveren, kunnen de bijen er goed gedijen. Ook dragen de oases hun steentje bij aan voorlichting en educatie over deze belangrijke insecten. Bijen vormen overigens geen gevaar voor mens en dier, aangezien ze druk bezig zijn met het zoeken naar stuifmeel en nectar in de planten en struiken.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.