Landgraaf Koerier

Menu

Hoogtepunten op het hoogste punt!

De éérste dag van de Nationale Romeinenweek 2018 zit er weer op!

Met twee gerealiseerde hoogtepunten op zaterdag 28 april j.l. kan de stichting Linea Recta Landgraaf terugkijken op een door de goedgezinde weergoden droge en zonnige dag. Hierdoor kon rond 14.00 uur, op ludieke wijze, de onthulling plaats vinden.

Op het hoogste punt van het provinciale Romeins historische route/pad Via Belgica, locatie ‘De Dormig’ op het plateau van de Lichtenberg/Nieuwenhagen.

Een tijdelijke proforma markeringszuil/obelisk, bijna niet van écht te onderscheiden werd door Burgemeester Raymond Vlecken, Wethouder Jordy Clemens van Heerlen en Wethouder Remy Meijers van Valkenburg  met vereende krachten gezamelijk omhoog getrokken. Omdat dit niet in een keer zou gaan lukken werd het drietal, door een op dat moment aanwezige Druïde, een beetje krachtgevend brouwsel aangeboden dat na consumptie hiervan zichtbaar zijn werk deed en het niet meer zoveel moeite kostte om de fraaie 2.25 mtr. hoge Obelisk overeind te krijgen.

Het ligt in de bedoeling om op deze plek een permanente duurzame versie van deze Obelisk te installeren die aanduid dat dit het hoogste punt van het Zuid-Limburgse Via Belgica route/pad is tussen Maastricht en Landgraaf.

Deze plek, op 161 NAP hoogte, kan als rustpunt en fotoplek dienen voor elke wandelaar of fietser die de intensie heeft om het hele VB-thema route/pad af te leggen.

De stichting wil op deze wijze hiermee duidelijk maken dat het VB-route/pad langzaam maar zeker in Landgraaf zicht-en tastbaar vorm gaat krijgen.

Op korte termijn zal de stichting LR gaan aankloppen bij de in Landgraaf aan het VB-route/pad liggende ondernemende VB-Partijen.

Aankloppen met het verzoek een bijdrage te doen voor het daadwerkelijke uitvoeren van deze VB-Markerings Obelisk.

Namen van sponsoren zullen dan ook op fraaie wijze in de Obelisk worden gegraveerd.   

Na het officiële hoogtepunt ging men gezamenlijk onder escorte van enkele Romeinse Soldaten (ré-enactors) naar het volgende hoogtepunt. Via de officiëele entree van het domein ‘Op de Bies’, bevond zich het opgeslagen kampement van een kleine eenheid Romeinse soldaten van de Ré-enactor groep ’Desmumhnach’ uit het Belgische Gent.

Na een onderlinge kennismaking en een bescheiden heildronk ging men de overige kampgasten bezoeken en werd tegen 15.00 uur het kampement op het prachtige terrein van ‘Op de Bies’ voor iedereen vrij toegankelijk opengesteld om met de soldaten en de overige aanwezige deelnemers in gesprek te gaan  om op deze manier kennis te nemen van het leven uit onze Romeinse tijd.

Omstreeks 19.00 uur vond er door een vijftal spelers van de Schaesbergse Toneelgroep ‘Ambras’ aan het kampvuur enige interactie plaats tussen ‘burgerij’ en de Romeinse soldaten eenheid.

Zichtbaar genoten ook een aantal daarbij aanwezige clieënten/pupillen van de Koraalgroep.

Samen met de directie, actieve activiteiten/vrijwilligers coördinatoren en stichting Linea Recta, hebben we dit kunnen realiseren.

Wij kijken nu al uit naar een mogelijke voortzetting van een jaarlijks terugkerend Romeins event op het prachtige domein van de Koraal groep bij ‘Op de Bies’, gelegen aan de Via Belgica in Landgraaf.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.