Landgraaf Koerier

Menu

Bokkenrijdersgeschiedenis op TV bij Omroep Landgraaf

In de 18e eeuw werden Zuid-Limburg en (grens)delen van België en Duitsland geteisterd door inbraken in kerken en grote boerenhoeves. Er ontstond toen het idee van grote bendes die geld, goederen, kleding en levensmiddelen buitmaakten. Men noemde ze bokkenrijders. Iedereen heeft er wel eens van gehoord.

Er is tientallen jaren geleden een spannende TV serie over gemaakt en recent verscheen er nog een korte speelfilm. Meer dan duizend boeken en artikelen zijn er over dit fenomeen geschreven. Ondanks het vele onderzoek weten we echter nog altijd bijna niets over deze mysterieuze bende.

De vraag rijst dan: Hebben de bokkenrijders wel echt bestaan? Zo niet, wie hebben dan wel de vele misdaden gepleegd? Waarom zijn toen zoveel onschuldige mensen vervolgd en gruwelijk ter dood gebracht? Waarom ging justitie over tot zo’n grote vervolgingen?

Vragen waarop nog steeds geen goed antwoord is gegeven. Hoe meer we onderzoeken hoe meer vragen er rijzen. Wat velen niet weten is dat de bokkenrijders ook hun sporen in Landgraaf hebben achtergelaten. Overvallen, beschuldigingen, processen en terechtstellingen. Het is ook allemaal gebeurd in het huidige Landgraaf.

De werkgroep ‘Bokkenrijders’ van Omroep Landgraaf heeft om te beginnen alvast vier korte documentaires samengesteld waarin een tipje van de geschiedenis van de Bokkenrijders wordt opgelicht. We bezoeken plekjes die een belangrijke rol hebben gespeeld in de regionale geschiedenis. Begin juni gaat de serie van start. Laat u verrassen. Er bestaan plannen voor nog meer afleveringen waarbij dan ook soms buiten Landgraaf wordt gefilmd. Jo Kobben en Jack Lussenburg leiden u door onze regionale bokkenrijdersgeschiedenis.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.