Landgraaf Koerier

Menu

Uw identiteit is goud waard

Identiteitsfraude is een serieus en groeiend probleem; uw identiteit is tegenwoordig goud waard. Wie zich immers op betrouwbare wijze kan identificeren heeft toegang tot een groot aantal diensten en producten. Genoeg reden om voorzichtig om te gaan met uw identiteitspapieren. De gegevens van uw identiteitspapieren mogen alleen worden verwerkt als het absoluut nodig is. Houd de overheidscampagne van een tijd geleden in gedachten; ‘laat u niet zomaar kopiëren’.

Overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino’s mogen het volledige identiteitsbewijs kopiëren en andere instanties niet. Zo hebben scholen, zorgverleners en zorgverzekeraars het recht een Burgerservicenummer (BSN) te noteren. De gemeente Landgraaf wil haar inwoners zo goed mogelijk beschermen tegen identiteitsfraude. Een belangrijk onderdeel daarvan is voorkomen dat met uw identiteit gefraudeerd kan worden. Daarvoor is, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, een ID-cover ontwikkeld.

Minder risico

De ID-cover is een hoesje voor identiteitsbewijzen, dat onnodige verspreiding van een aantal persoonsgegevens beperkt. Concreet schermt de ID-cover foto, BSN en het nummer van het identiteitsbewijs af. Op een paspoort wordt ook de strook met gegevens onder aan het paspoort afgeschermd. Als iemand toestemming geeft tot het kopiëren van een identiteitsbewijs, dan is er door de ID-cover een stuk minder risico op misbruik. Een ‘bevoegd persoon’ mag namelijk alle gegevens op een identiteitsbewijs zien om iemand te identificeren, maar dat betekent niet dat die gegevens ook allemaal gekopieerd mogen worden.

Gratis

De ID-covers worden gratis verstrekt aan onze inwoners die een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Hebt u al eerder een document aangevraagd, woont u in Landgraaf en hebt u ook behoefte aan een ID-cover? Dan kunt u die gratis afhalen aan de receptie in het Burgerhoes tijdens de openingstijden.

 

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.