Landgraaf Koerier

Menu

6 JUNI 1944 D-DAY

Het Jaarprogramma 2019 (lezingen, ledenexcursie, Open Monumentendag) van de Heemkundevereniging Landgraaf staat dit jaar geheel in het teken van 75 jaar Bevrijding van de Duitse bezetting.

Na Cecil Buis (de Amerikaanse inbreng) en Herman van Rens (de Jodenvervolgingen in de  provincie Limburg) heeft de Heemkundevereniging Landgraaf Kerkradenaar Hub Schetters bereid gevonden om op donderdag 21 maart aanstaande te vertellen over de grootste amfibische operatie ooit, die op 6 juni 1944 op en voor de kust van Normandie plaatsvond. Met de codenaam ‘’Overlord’’, startte de landing van de geallieerde troepen op de stranden van het Franse Normandië met als einddoel de vernietiging van het Duitse Nazi-rijk van de dictator Adolf Hitler.

Na de lezing over D-day staan er in het kader van het Jaarprogramma 2019 nog 2 op het programma. April wordt i.v.m. de algemene ledenvergadering op 18 april aanstaande overgeslagen. Donderdag 16 mei 2019 is het de beurt aan Martin van der Weerden, die over de Mijnwerkersstaking van 1943 zal vertellen. Dan slaan we 4 maanden over om in oktober met Mieke Kirkels en de Afro-Amerikaanse nalatenschap van WO2 in de provincie Limburg af te sluiten.

Zoals gebruikelijk vindt de lezingen van de Heemkundevereniging Landgraaf plaats in de Parochiezaal van Nieuwenhagerheide en is bereikbaar via het MFC An de Voeegelsjtang aan de gelijknamige straat nr. 12 in Landgraaf-Nieuwenhagen. Begin om 19:30 uur en de toegang is voor zowel leden als niet-leden van de heemkundevereniging gratis.

In zijn met beeldmateriaal ondersteunde lezing zal Hub Schetters een indringend beeld schetsen van de voorgeschiedenis, de situatie van de strijdende partijen, het verloop van de gevechten en het ingezette materieel.

In de nacht werden 18.000 Amerikaanse en Britse parachutisten gedropt. Bij het aanbreken van de dag doemde een gigantische oorlogsvloot van wel  5000 vaartuigen op aan de horizon, waaronder slagschepen, kruisers, troepentransportschepen en  grote aantallen nieuw ontworpen landingsboten. Ondersteund door speciaal ontwikkelde tanks bestormden die dag zo’n 130.000 Amerikanen, Britten, Canadezen en Fransen met succes de gigantische kustverdedigingswerken van de Duitse ‘’Atlantikwall’’, waarvoor wel betaald werd met het verlies van meer dan 10.000 man.

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.