Landgraaf Koerier

Menu

Lezing Heemkundevereniging Landgraaf WO II

Op donderdag 6 juni 2019 wordt door de heemkundevereniging Landgraaf een extra lezing met digitale presentatie ingelast van Cecil Buis. De lezing begint om 19.30 uur in het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf (Nieuwenhagerheide). Zoals gebruikelijk is ook voor deze lezing de toegang gratis. De lezing is toegankelijk voor leden en niet-leden.

Cecil Buis zal ons deze avond meer vertellen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de achtergronden en de Amerikaanse betrokkenheid daarin

De basis van de lezing werd gelegd, toen Cecil, in dienst van de American Battle Monuments Commission, de “agency” die alle Amerikaanse begraafplaatsen en monumenten buiten de USA beheert,  als gids op Margraten werkte en een Russische studente hem vroeg:

‘What did the Americans do in the War?

Mijn wedervraag “How do you think these 10.000 Americans ended up here?

Zij had geen idee. Zij had op school nooit anders gehoord dat de Sovjetunie alleen Nazi-Duitsland verslagen had.

De USA raakte pas in oorlog door de onverhoedse aanval van Duitslands bondgenoot Japan op 7 december 1941 op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op Hawaii en de daarop volgende oorlogsverklaringen van de USA aan Japan en die van Duitsland aan de USA.

In Zuid-Limburg merkte men vóór september 1944 de Amerikaanse deelname aan de oorlog door het “overdag” verschijnen van grote formaties bommenwerpers op weg naar Duitsland en later ook jachtvliegtuigen, die Duits transport overdag nagenoeg onmogelijk maakten.

Aan het nachtelijke gebrom van de Engelse bommenwerpers was men al van het begin van de oorlog gewend geraakt. Maar ook door neergeschoten RAF-bommenwerpers, Lancasters en Halifaxes. In het oosten van Zuid-Limburg kon men ’s-nachts  vaak de vuurgloed boven Duitse steden zoals Aken zien.

Van de tienduizenden Amerikanen die eind 1944 in Zuid-Limburg waren was het overgrote deel vanaf februari 1945 in Duitsland op weg naar Berlijn. Velen zouden Berlijn niet halen en in “body bags” op trailers onder meer naar de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten gebracht worden. Meer dan 20.000 waren er ooit, nu nog 10.000, de rest werd in de jaren na de oorlog gerepatrieerd.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.