Landgraaf Koerier

Menu

Aftrap viering 75 jaar bevrijding Landgraaf door Heemkundevereniging Landgraaf op zaterdag 14 september 2019.

Op zaterdag 14 september a.s. vindt de jaarlijkse Monumentendag plaats. Deze dag, die de heemkundevereniging weer organiseert in samenwerking met de gemeente Landgraaf, zal in het teken staan van 75 jaar bevrijding onder het thema: “Vrij … maar niet veilig!”

Programma in het MFC An de Voeëgesjtang 12

11.00 uur        start van de tentoonstelling en boekenmarkt met Limburgensia

12.00 uur        officiële opening door de wethouders Ramon Lucassen en Alex Schiffelers na de presentatie van het themaboek 2019: “Vrij … maar niet veliig!” en een herziene herdruk van de eerdere brochure “70 jaar bevrijding Landgraaf” in boekvorm. Het boek heeft een geheel nieuwe opmaak gekregen, verhalen zijn aangevuld en ook worden nieuwe foto’s gebruikt. De herdruk zal helaas enkele weken later pas beschikbaar zijn maar hier kan men wel op voorinschrijven. Alleen tijdens monumentendag kosten de boeken € 12,50 per stuk. Wanneer beide boeken worden gekocht is de prijs € 22,50.

16.00 uur        sluiting.

 

Van 12.00 tot 16.00 uur zal de oudervereniging van de basisschool “Op gen Hei” nog een fancyfair houden op de speelplaats en de omgeving van de basisschool.

 

In 2019 en 2020 herdenken wij, dat er vijfenzeventig jaar geleden een einde kwam aan de Duitse bezetting. Rond 18 en 19 september 1944 brak voor het overgrote deel van Landgraaf dan weliswaar de bevrijding aan, maar de inwoners waren nog lang niet veilig. Rimburg was zelfs enkele weken een soort niemandsland. Weinig mensen realiseren zich, dat het tot maart 1945 duurde voordat de frontlinies ver genoeg van Landgraaf kwamen te liggen. De gevechten tussen de grens in Landgraaf en de Roer zou nog aan duizenden militairen maar ook burgers het leven kosten

Hoewel Nederland vrij was volgde daarna nog een periode van onrust in Nederlands-Indië en Korea waar ook jonge manen uit Landgraaf naar toe moesten.

Voor de Heemkundevereniging Landgraaf was dit aanleiding om in een nieuw boek nogmaals enkele bijzonderheden over de bevrijding en de tijd daarna vast te leggen. Het Duitse grensgebied lag grotendeels in puin en daarom ook nu weer aandacht voor de situatie daar. Een bijzonder stuk uit de geschiedenis is eigendomsovergang van kasteel Schaesberg. Ook werd besloten om aandacht te schenken aan enkele persoonlijke verhalen van mensen die in Nederlands-Indië of Korea zijn geweest. Maar ook het verhaal van de mensen die indertijd een keuze moesten maken om hun geboorteland te verlaten en in te ruilen voor het koude Nederland waar zij een nieuw bestaan moesten proberen opbouwen.

Tot mei 2020 zullen in Landgraaf meerdere activiteiten plaatsvinden. Wij verwijzen hiervoor naar de informatie van de gemeente Landgraaf.

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.