Landgraaf Koerier

Menu

75 jaar bevrijding. Lezing over de Black Liberators heemkundevereniging.

In juni 2019 was het 75 jaar geleden dat de geallieerden aan de Atlantische kust in Normandië landden om vandaar uit een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa te maken. Een klus die pas op 8 mei 1945 geklaard werd.

Ook in Landgraaf, dat grotendeels rond 18 september 1944 werd bevrijd, worden in 2019 en 2020 allerlei activiteiten georganiseerd om 75 jaar vrijheid te herdenken.

De Heemkundevereniging Landgraaf heeft bijna al haar activiteiten in 2019 afgestemd op 75 jaar vrijheid. Ook de lezing van oktober 2019 is daarop afgestemd.
Op 17 oktober 2019 wordt een lezing gehouden door Rick Moermans. Mieke Kirkels heeft vanwege grote drukte aan Rick gevraagd om haar lezing over te nemen. Rick is ook nog een oud inwoner van Landgraaf. Rick is een afgestudeerd historicus en werkt als docent geschiedenis.
Enkele jaren geleden kwam mevrouw Kirkels een vergeten stuk Amerikaanse geschiedenis op het spoor, waaraan tot dan ook in de Verenigde Staten weinig aandacht werd besteed: de Afro-Amerikaanse inbreng in de US-strijdkrachten. Mieke heeft een en andere toen ook in een boek vastgelegd. Ook Rick heeft zich in deze materie verdiept.
Tijdens de lezing zal Rick in een uitdagende presentatie over de Black Liberators 2 uiteenlopende onderwerpen voor het voetlicht halen: de historie van de enige Amerikaanse militaire begraafplaats op Nederlands grondgebied in Margraten en met name ook de Afro-Amerikaanse gravendelvers en de verzwegen afkomst van nakomelingen (kinderen van zwarte bevrijders) van Afro-Amerikaanse leden van de US-strijdkrachten bij Limburgse vrouwen.

De lezing wordt gehouden op 17 oktober 2019 om 19.30 in het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf (kern Nieuwenhagen). De toegang is gratis.

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.