Landgraaf Koerier

Menu

Royal vormt nieuw decor voor Barbaradag

Op woensdag 4 december staat de Mijnstreek traditiegetrouw stil bij de naamdag van de heilige Barbara, patroonheilige van de mijnwerkers. Ter ere hiervan organiseert het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met Royal Theater een Barbara-avond in de Royal. Op zaterdag 7 december vindt de traditionele Barbaraviering en -herdenking plaats bij de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers in Landgraaf.

 Op woensdagavond 4 december zal Royal het decor vormen voor de jaarlijkse Barbaradag. Het avondprogramma begint om 19.30 uur en zal onder andere bestaan uit de vertoning van de Belgische documentaire Koolstof en de korte film Barbara. Barbara’s krijgen gratis toegang op vertoon van identificatie.

Première Koolstof

Voor het eerst in Royal Theater is de Belgische documentaire Koolstof te zien. Hierin wordt de onderschatte rol van de mijnwerkersvrouw op prachtige wijze belicht. Koolstof vertelt het verhaal van de Genkse Maria Zangari, wier Italiaanse vader werkte in de Belgische mijnen en als gevolg hiervan overleed aan silicose. Maria blikt terug op haar leven, waarin ze meer dan 65 jaar geleden als jong meisje vanuit Italië naar België vertrok met haar broers en ouders. Zelf trouwde ze ook een mijnwerker en vertelt hoe het was om om te gaan met de onzekerheid en de gevaren van het werk van haar man.

Barbara

Van Heerlense bodem komt de korte film Barbara, in 2017 geregisseerd door Mark Handels. Barbara drukt het gevoel uit van de Mijnstreek in 1959, tijdens de hoogtijdagen van de mijnindustrie in Limburg. Een pasgetrouwd stel ervaart de spanningen en de onzekerheden die gepaard gaan met het ondergrondse werk, met de heilige Barbara als anker.

7 december: Barbaraviering en -herdenking

Op zaterdag 7 december om 10 uur vindt de jaarlijkse Barbaraviering en -herdenking plaats in de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers bij Relim (Casinolaan 6, Landgraaf). Het Barbara Comité verzorgt een programma met een Barbaramis in de recreatiezaal van Relim. De dienst wordt muzikaal opgeluisterd door Hans Scheijen (bas), bijgestaan door drie sopranen en een organist. Na de dienst is er gelegenheid voor ontmoeting en het delen van herinneringen, onder het genot van koffie en vlaai.

Kaarten voor de Barbara-avond in de Royal zijn vanaf 19.00 uur verkrijgbaar aan de avondkassa voor €5,-. Heet je Barbara? Dan krijg je gratis toegang!

De Barbaraviering- en herdenking in Landgraaf is vrij toegankelijk.

 

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.