Landgraaf Koerier

Menu

Het Levenslicht

 t/m zaterdag 1 februari 2020 is in Landgraaf een gedeelte van het “Levenslicht” te zien. Dit is een bijzonder landelijk monument ter herdenking van de holocaustslachtoffers.

Het “Levenslicht” is een werk van kunstenaar Daan Roosegaarde, die o.a. het lichtgevende Van Gogh-fietspad in Eindhoven heeft bedacht. De 104.000 stenen van het complete monument symboliseren het aantal slachtoffers van de holocaust. Stenen worden in de Joodse traditie gebruikt om te laten zien dat er aan een overledene gedacht wordt: bezoekers aan een graf leggen een steentje neer i.p.v. bloemen. De stenen van het “Levenslicht” lijken licht te ademen, om aan te geven dat de herinnering aan deze mensen voortleeft.

Op woensdag 22 januari 2020 werd het Landgraafse “Levenslicht” onthuld. De route start  vanaf het Burgerhoes en trekt via de Stolpersteine op de Hereweg naar de Beuteweg. 

Geïnspireerd door de stenen van het monument, heeft cultuurcoach Aukje Delnooz vanuit de Vrije Akademie Parkstad een creatief project ontwikkeld voor verenigingen in Landgraaf. Acht organisaties hebben bij haar een gratis Stenen-kit aangevraagd om zelf met hun leden of cliënten te beschilderen. De versierde stenen worden op de locatie van de verenigingen zelf tentoongesteld, zodat er op meerdere plaatsen in Landgraaf herdenkingsplekken ontstaan voor de holocaustslachtoffers.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.