Landgraaf Koerier

Menu

Kostenbesparing door duurzaam ombouwen van verlichting

Het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen is een belangrijk speerpunt binnen de gemeente Landgraaf. Die doelstellingen gelden ook voor onze verlichting.

Niet alleen door zo weinig mogelijk energie te gebruiken, maar ook door kostbaar materiaal te hergebruiken. Jaren geleden hebben we al kosten én materiaal bespaard door het duurzaam ombouwen van de openbare verlichting. De binnenverlichtingsarmaturen van de lantaarnpalen werden door de medewerkers van het Mens Ontwikkel Bedrijf van de gemeente Landgraaf omgebouwd naar led. Nu is het Burgerhoes en de sporthal Terwaerden aan de beurt.

 

Burgerhoes en sporthal Terwaerden energiezuinig

Wethouder Freed Janssen is trots op de aanpak: ‘De kosten van vervanging van een traditioneel armatuur door een led armatuur zijn hoog. We wilden ook de bestaande verlichtingsinstallatie in het Burgerhoes en de sporthal Terwaerden energiezuiniger maken zónder dat we de armaturen helemaal moesten vervangen. Door het behouden van de ombouw, en dus het opnieuw gebruiken van de armaturen, worden grondstoffen en kosten bespaard. De verlichtingsarmaturen van het Burgerhoes fungeren tevens als inblaasrooster voor de luchtbehandelingsinstallatie. Bij de vervanging van de armaturen zou ook de luchtbehandelingsinstallatie aangepast moeten worden. Door deze manier van hergebruik wordt dus niet alleen energie, maar ook geld bespaard.’

 

De verlichting in het Burgerhoes en sporthal Terwaerden is een grote elektriciteits-verbruiker. In totaal komen 514 armaturen van het Burgerhoes en 100 armaturen van de Sporthal in aanmerking voor de ombouw naar led. De besparingen zullen effecten hebben op het algemene energieverbruik. Tevens is na het ombouwen naar led de komende 15 jaar geen onderhoud nodig. Het energieverbruik wordt jaarlijks met ruim 600.000 KWh verminderd, (580.000 KWh voor het Burgerhoes en 24.800 KWh voor de sporthal).

 

Over de gehele levensduur (15 jaar) van de armaturen wordt in totaal € 65.000,- aan exploitatiekosten en ruim 9 miljoen kWh bespaard. De CO2 uitstoot wordt gedurende de levensduur van de armaturen met 4.000 ton verminderd.

 

Ervaring opdoen bij het Mens Ontwikkel Bedrijf

De medewerkers van het Mens Ontwikkel Bedrijf doen door het ombouwen van de armaturen werkervaring op. Dat maakt ze als uitkeringsgerechtigden aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Een manier om hen te helpen met doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.