Landgraaf Koerier

Menu

Heemwonen

Onlangs ondertekenden HEEMwonen en bouwer Van Wijnen Sittard de zogenaamde turnkeyovereenkomst voor de realisatie van 17 nieuwbouwwoningen in de Landgraafse buurt Heiveld. De planologische procedure is opgestart en de omgevingsvergunning is aangevraagd. De planning is om eind eerste kwartaal van 2021 te starten met de realisatie van deze woningen. Begin 2022 moeten de woningen klaar zijn voor de verhuur. De totale investering van HEEMwonen bedraagt ruim € 3,8 miljoen euro inclusief BTW.

Zo’n tien jaar geleden was Heiveld een buurt met veel leegstand en gedateerde bebouwing. Het was geen prettige buurt om te wonen. In 2011 hebben HEEMwonen en de gemeente Landgraaf daarom samen de schouders eronder gezet. HEEMwonen heeft in de periode 2007 tot 2015 zo’n 152 woningen gesloopt. Ook bouwde de corporatie eerder 30 nieuwe woningen en een zorgcluster. Met de realisatie van dit nieuwbouwproject voegt HEEMwonen opnieuw kwaliteit toe aan het gebied en wordt de laatste fase van de herontwikkeling afgerond.

Voor senioren en gezinnen

De 17 grondgebonden woningen zijn verdeeld over drie locaties. Vanwege de spreiding is het ontwerp door 2 architecten ontworpen, namelijk Huiswerk Architecten te Maastricht en Wauben Architects te Geleen. Aan de Gatestraat liggen twee percelen waar HEEMwonen in totaal 5 eengezinswoningen gaat realiseren. Door de ruime opzet met 3 slaapkamers en ca. 100 m² woonoppervlak zijn deze woningen geschikt voor meerpersoonshuishoudens. Het derde perceel ligt aan de Laurastraat. Hier worden 12 levensloopbestendige woningen gebouwd. In deze woningen zijn de belangrijkste voorzieningen (woonkamer, keuken, hoofdslaapkamer en de badkamer met toilet en wasmachineaansluiting) op de begane grond. Dit maakt de woningen uitermate geschikt voor senioren. Op de eerste verdieping heeft de woning nog eens 2 slaapkamers.

Bouwen naar behoefte

De ontwikkeling van deze locatie is opgenomen als een van de speerpunten in de nota Slim Sleutelen aan de Stad en bijbehorend woningmarktprogramma van de gemeente Landgraaf. Wethouder Bart Smeets is dan ook zeer verheugd over deze ontwikkeling in Heiveld: “Het levert een belangrijke bijdrage aan de opgave waar we in Landgraaf voor staan, namelijk de juiste woningen op de juiste plek realiseren voor de juiste doelgroep. Vooral de vraag naar seniorenwoningen is groot. Met deze ontwikkeling levert HEEMwonen een prachtige bijdrage aan de behoeftevraag van onze inwoners.”

Nieuwbouw zorgt voor doorstroming

Wilfried Stribos, bestuurder HEEMwonen: “De nieuwbouw zorgt straks voor vernieuwing in de wijk. Het toevoegen van levensloopbestendige woningen zorgt voor een betere mix aan betaalbare huurwoningen. Senioren in de wijk die nu nog in eengezinswoningen wonen, kunnen doorstromen naar een meer passende huisvesting. Zo komt er ruimte vrij voor (nieuwe) gezinnen.”

Investeren in duurzaamheid

Duurzaamheid is één van de belangrijke thema’s van HEEMwonen. De nieuwbouwwoningen zijn daarom gasloos en zeer energiezuinig. Van Wijnen Sittard zal de woningen voorzien van goede isolatie, een warmtepomp, een warmteterugwininstallatie en zonnepanelen op het dak.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.