Landgraaf Koerier

Menu

- GaiaZOO neemt afscheid

Voor de Limburgse dierentuin is dit een bijzonder moment. De muskusossen waren niet alleen de eerste bewoners in GaiaZOO. De Limburgse dierentuin is ook de enige Nederlandse dierentuin die deze iconische diersoort ooit heeft gehouden. Dat maakt het extra moeilijk om afscheid van hen te nemen. Door klimaatverandering worden de zomers steeds warmer en langer. GaiaZOO vindt het niet langer verantwoord om deze diersoort in de diercollectie te houden. De laatste muskusossen, een moeder en haar dochter, verhuizen naar wildpark Chomutov in Tsjechië, waar al jaren muskusossen leven. 

IJstijdbewoner

Tijdens de laatste IJstijd leefden muskusossen ook in Nederland. Ze graasden toen zij aan zij met wolharige mammoeten op de koude, droge grassteppes. Met hun lange, wollen ondervacht en robuuste bouw zijn ze dan ook perfect bestand tegen ijzige kou. Toen de aarde na de ijstijden warmer werd, trokken ze samen met de gletsjers steeds verder naar het noorden. Tegenwoordig leven muskusossen alleen nog in het noorden van Scandinavië en Canada.

Hoogte- en dieptepunten

In mei 2007 kwam in GaiaZOO de allereerste muskusos ter wereld. Met hun stevige poten en korte wollige vacht lijken die kleintjes wel wat op een bouvier. Dit eerste jong groeide gezond op en vertrok op tweejarige leeftijd naar een dierentuin in Litouwen. Diverse geboortes volgden. Op het hoogtepunt graasden er maar liefst negen muskusossen op de vlakte. Maar helaas groeide slechts een enkel jong per jaar net zo voorspoedig op als het eerste. Velen werden na korte of lange tijd ziek en stierven om onbekende oorzaak; anderen werden zelfs dood geboren. 

Afscheid

Door klimaatverandering wordt het nu opnieuw steeds warmer. Daar kunnen muskusossen niet goed tegen. Afgelopen jaar zijn twee van de drie volwassen muskusossen van GaiaZOO, na een lang ziekteproces en ondanks intensieve medische zorg, overleden. Rob Huppertz, directeur GaiaZOO: “We vinden het vanuit het oogpunt van dierwelzijn niet langer verantwoord om deze ijstijdbewoner in onze omgeving te houden. Daarom hebben we weloverwogen besloten om afscheid te nemen van deze voor GaiaZOO prominente diersoort. ” De twee laatste muskusossen zijn een vrouwtje (in 2010 geboren in GaiaZOO) en haar zeven maanden oude dochter. Met nog een heel leven voor zich, verhuizen ze samen naar het mooie wildpark Chomutov. Daar leven al jaren muskusossen samen.

Vertrouwen in de toekomst

Het prachtige landschap van het muskusossenverblijf wordt binnenkort de nieuwe habitat voor bosrendieren. Ook deze soort leeft in het Hoge Noorden, maar is juist veel beter bestand tegen ons klimaat. Dat ze beter gedijen in ons klimaat zagen we de afgelopen jaren ook terug in het aantal geboortes. Van 2007 tot en met 2020 zagen maar liefst 39 bosrendieren het levenslicht in de Kerkraadse dierentuin. Door de verhuizing van de rendieren naar het voormalige muskusossenperk, ontstaat er letterlijk ruimte voor een nieuw gebied: Pampa & Patagonië. Hier wordt een prachtig verblijf gecreëerd met kabbelende beekjes en ruwe gesteentes voor de vicuña, een lama-achtige bekend om zijn buitengewoon zachte vacht. De vicuña voelt zich in zijn element tussen de immense rotspartijen, die dit op Argentinië geïnspireerde landschap omgeven. De vicuña’s zullen hun gebied delen met de Braziliaanse tapirs en Darwin nandoes, die reeds elders in GaiaZOO gehuisvest zijn. Op de ruime Pampa krijgen deze twee diersoorten een veel groter leefgebied tot hun beschikking, wat hun welzijn nog meer zal verbeteren. Dit nieuwe gebied zal naar verwachting deze zomer worden geopend. 

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.