Landgraaf Koerier

Menu

Gemeentelijke schuldhulpverlening voor ondernemers

In een pilot op Zuid-Limburgse schaal werkt een multidisciplinaire expertiseteam samen voor ondernemers uit de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Brunssum om hen te helpen bij (dreigende) schulden. In dit team zijn het Zelfstandigenloket, een gespecialiseerde bureau voor schuldhulpverlening voor ondernemers en de Kredietbank Limburg (KBL) vertegenwoordigd. Met deze brede aanpak kan een ondernemer met schulden snel geholpen worden.

Totale ondersteuning

Naast deze pilot wordt ook in breder verband gekeken naar totale ondersteuning voor ondernemers, zoals heroriëntatie voor niet-levensvatbare bedrijven. Ondernemers uit de gemeente Landgraaf die behoefte hebben aan hulp kunnen zich melden bij het Zelfstandigenloket in Maastricht (e-mail zelfstandigenloket@maastricht.nl of telefoonnummer 14 043).

Wethouder Christian Wilbach (schuldhulpverlening) benadrukt het belang van zo vroeg mogelijke hulp bij schulden aan ondernemers: ‘We weten dat zelfstandigen het liefst hun eigen boontjes doppen. Maar als dat door omstandigheden niet lukt, dan is het beter om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Schulden lopen alleen maar op door hoge invorderingskosten. Hoe eerder iemand zich meldt voor hulp, des te groter de kans op een oplossing.’

Tussen wal en schip

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van schulphulpverlening aan ondernemers. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is hier vanaf 1 januari 2021 heel duidelijk in. Hiermee wordt voorkomen dat ondernemers met (dreigende) schulden tussen wal en schip vallen. Volgens de VNG is 23,2% van de ondernemers in Nederland kwetsbaar voor problematische schulden. Het grootste aandeel (71%) bestaat uit ZZP’ers. Veel ondernemers hebben daarnaast te maken met de financiële impact van de coronacrisis. Door ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium te ondersteunen, wordt voorkomen dat levensvatbare ondernemingen dieper in de financiële problemen komen of genoodzaakt zijn hun bedrijf te beëindigen.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.