Landgraaf Koerier

Menu

Volhouder Dylan gaat aan het werk

Werk te zien tijdens groot evenement in Eindhoven

 

Dylan Smeets uit Landgraaf gaat vol voor een carrière als meubelmaker en interieurbouwer. Hij reisde de afgelopen vier jaar duizend kilometer per week om een jeugddroom uit te laten komen. ‘Nu kan ik eindelijk lekker aan het werk.’

NIEUWENHAGEN – Je moet Dylan Smeets (24) uit Nieuwenhagen wel iets nageven: hij is een volhouder. De student had er de afgelopen jaren wekelijks duizend kilometer voor over om het diploma van zijn dromen te halen. Binnenkort is hij gediplomeerd meubelmaker en interieurbouwer.

 

Eigenlijk moet hij er zelf wel een beetje om lachen. “Als ik er dagelijks ruim vier uur in het openbaar vervoer voor over heb, dan moet ik de studie wel heel erg willen”, zegt Smeets. “Maar ja, er was geen echt passende meubel-opleiding in de buurt. Dus koos ik voor het Summa College in Veldhoven, onder de rook van Eindhoven.”

 

De liefde voor scheppend vak deed Dylan op het (zoals het tegenwoordig heet) Vista College in Heerlen op. “Ik volgde daar een vmbo-opleiding voor onder meer meubels en meubelbeslag.” En daar in Heerlen kreeg hij de smaak te pakken, ontwikkelde de inwoner van Landgraaf een liefde voor hout. In Veldhoven kreeg hij uiteindelijk de kans om het vak van Meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer, zoals de opleiding officieel heet, in al haar facetten machtig te worden.

 

Tijdens het evenement Crafted, van 1 tot en met 4 juli in Eindhoven, laat Dylan Smeets zijn eindstuk zijn: een loungeset, die hij voor thuis heeft gemaakt. Hij is een van de vele tientallen studenten van de mbo-instelling die hun werk laten zien. De activiteiten vinden van 1 tot en met 4 juli onder meer plaats in winkelcentrum Heuvel Eindhoven.

 

Crafted wordt sinds 2018 gehouden om creatieve studenten in het zonnetje te zetten. Het evenement ging vorig jaar vanwege de pandemie niet door. Er waren wel online activiteiten. Deze keer kunnen de studenten van de veertien creatieve opleidingen wel in ‘levende lijve‘ shinen.


Plaatmateriaal

De loungeset van Dylan Smeets die op Crafted getoond wordt, is gemaakt van massief iroko hout. “Dat is wel bijzonder”, vertelt Smeets. “Want in de interieurbouw wordt, zo heb ik de afgelopen jaren geleerd, veel plaatmateriaal gebruikt. Maar dat is minder geschikt voor zitmeubelen. Mijn eindstuk is juist van massief materiaal, iroko, omdat je daar minder snel doorheen zakt.”

 

Zelf is Dylan een liefhebber van een andere hardhoutsoort, teak. “Maar ja, teak is een stuk duurder”, vertelt hij. “Ik heb uiteindelijk iroko gekozen. Het heeft een mooie kleurtekening in het hout. Het is bovendien net zo duurzaam geteeld en de prijs is maar een deel van het teak.”

 

Modeshow                       
De afstudeershow van interieurstylisten en meubelmakers is een van de hoogtepunten tijdens Crafted. Verder staan onder meer een

Modeshow, eetbare kunst van top-koks en -patissiers en haarmode-events op het programma. Vanuit – de voor de gelegenheid ingerichte – Studio Crafted worden rechtstreekse uitzendingen verzorgd. Familie en belangstellenden zijn op 3 en 4 juli welkom in winkelcentrum Heuvel en Dynamo.

 

Voor Dylan Smeets zit het studeren er zo goed als op. Met bijna een diploma op zak, kan hij uitkijken naar een baan. “Ik ga aan de slag bij mijn voormalige stageplek, Slangen Interieurbouw in Maastricht”, vertelt hij. “En weet je wat? De reistijd is niet ruim twee uur, maar nog geen dertig minuten. Mooi toch?”

Meer informatie over Crafted via www.crafted.nu.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.