Landgraaf Koerier

Menu

Hoofdprogramma schrit_tmacher Festival 2022 bekend

Grensoverschrijdend dansfestival in Heerlen/Kerkrade (NL), Aken (DE) en Eupen (BE)

In 2022 vindt het schrit_tmacher Festival plaats van dinsdag 8 maart tot en met zondag 10 april 2022. Nadat de jubileumeditie in 2020 helaas al na één festivalweek beëindigd moest worden en in 2021 met het OFF festival slechts een ingeperkte ‘summer special’ georganiseerd kon worden, treedt het festival in 2022 – hopelijk – weer in vol ornaat naar buiten: vijf weken lang, boordevol premières en toonaangevende dansvoorstellingen van (inter)nationale topgezelschappen uit alle hoeken van de wereld. Het hoofdprogramma is op dinsdag 14 december bekendgemaakt. De kaartverkoop is gestart

 

De afgelopen 27 jaar heeft schrit_tmacher de wereld naar zich toegehaald door uitgesproken internationaal te programmeren. Ook in 2022 wordt de internationale hedendaagse dans in de schijnwerpers gezet met een gevarieerd en omvangrijk hoofdprogramma op podia in Aken, Heerlen en Kerkrade en het Belgische Eupen. Met het concept GENERATION2 is er daarnaast een grensoverschrijdend dansprogramma voor jeugd en jongeren. En uiteraard kan de dansliefhebber zich ook dit jaar weer onderdompelen in een uitgebreid contextprogramma met gesprekken met de makers, dansfilms, exposities en (toevallige) interactieve dansontmoetingen.

 

Bijzondere openingsweek

In zowel Heerlen, Eupen als Aken opent het festival met toonaangevende voorstellingen. Parkstad Limburg Theaters geeft op dinsdag 8 maart in Heerlen het startsein met de voorstelling ‘Double Murder’ van Hofesh Shechter Company (GBR). ‘Double Murder’ is een combinatie van het maatschappijkritische, showbizz-achtige ‘Clowns’ en de Nederlandse première van het contrasterende ‘The Fix’, een contemplatief nieuw werk van de Israëlisch-Britse choreograaf Hofesh Shechter. Op woensdag 9 maart volgt Kulturzentrum Alter Schlachthof met een dubbele voorstellingsavond: Marina Cherry (USA/SWE) met ‘Only Bones v.1.6’ en Cie Un Loup pour l’Homme (FR) met ‘CUIR’. Op de voet gevolgd door ‘Overflow’ van Alexander Whitley Dance Company (GBR) van vrijdag 11 t/m maandag 14 maart in Fabrik Stahlbau Strang in Aken. ‘Overflow’ is een confrontatie met de explosie aan informatie, big data en sociale netwerken die wij ervaren in dit internettijdperk en een van de prachtige voorbeelden hoe dans & actualiteit ook tijdens deze schrit_tmacher editie met elkaar verbonden zijn.

 

Spraakmakende vernieuwers uit Azië en Afrika
Tijdens schrit_tmacher Festival 2022 ligt er een bijzondere focus op dans uit Azië en Afrika. Eun-Me Ahn Company (KOR) biedt met ‘North Korea Dance’ een uniek inkijkje in de cultuur en dans van het meest gesloten land ter wereld, Noord-Korea. Eun-Me Ahn bestudeerde militaire parades, waaierdansen, virtuoze acrobatiek en traditionele volksdansen, maakte deze eigen en toont deze nu voor het eerst aan het Nederlandse publiek. B.Dance (ROC) toont daarnaast onder leiding van de jonge Taiwanese choreograaf Po-Cheng Tsai (een van de ‘shooting stars’ van de Aziatische danswereld) een unieke danstaal die traditionele Aziatische bewegings-elementen, vechtkunst en moderne dans combineert. ‘Floating Flowers’ is geïnspireerd op de Dag van de Geesten, de traditionele Taiwanese feestdag en een van de mooiste boeddhistische ceremonies van het land.

 

Vanaf een ander continent, Afrika, ontvangt schrit_tmacher Faso Danse Théâtre / Serge Aimé Coulibaly & Magic Malik (BE/BDI) met ‘Wakatt’. De Belgisch-Burkinese choreograaf Coulibaly slaat een artistieke brug tussen Afrika en de westerse wereld. Hij onderzoekt ‘Wakatt’ wat ‘onze tijd’ betekent in Dioula, de moedertaal van Serge Aimé: de angst die de wereld beheerst, maar ook hoop en schoonheid. Dada Masilo (ZAF) brengt in ‘The Sacrifice’ haar fascinatie voor dansvormen uit de Afrikaanse cultuur en haar kennis van hedendaagse dans en klassiek ballet samen in een stuk geïnspireerd op ‘Le Sacre du printemps’. schrit_tmacher toont  jaarlijks een interpretatie van het stuk, waarmee componist Stravinsky en choreograaf Nijinsky in 1914 met alle wetten van het klassieke ballet braken. Masilo’s stuk vormt met het prachtige ballet in combinatie met de Tswanadans (rituele dans uit Botswana) een opzwepende ontmoeting over continenten en culturen heen.

 

GENERATION2

Met GENERATION2 investeert schrit_tmacher in cultuureducatie en bouwt het festival aan de ontwikkeling van jong danstalent – dans(ers) en makers – en het danspubliek van de toekomst. Naast een kennismaking met dans bevat deze op jeugd, jongeren en families gerichte lijn een uniek en inhoudelijk grensoverschrijdend programma, waarmee het festival niet alleen artistiek maar ook didactisch een waardevolle aanvulling vormt op het reguliere aanbod van dansscholen in de regio. Ieder festival presenteert  schrit_tmacher onder meer tijdens de jaarlijkse Jeugddag, dans aan het jonge publiek in al zijn leeftijdscategorieën. In 2022 met werken – én laagdrempelige workshops – van o.a. SALLY Dansgezelschap Maastricht, Danstheater AYA, Joshua Monten (CHE) en Lloyd’s Company. Ieder festival wordt daarnaast een programma ontwikkeld, bestaande uit schoolvoorstellingen en een omlijstend educatief aanbod voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Voor veel leerlingen uit met name het basisonderwijs biedt schrit_tmacher hiermee een eerste kennismaking met dans.

 

Uitgebreide contextprogrammering

In 2022 is er aanvullend aan dit gevarieerde programma ook weer een impuls op het gebied van danstalent, community-projecten, dansworkshops en tentoonstellingen. Bij al deze activiteiten interacteren actuele ontwikkelingen in de samenleving en in de kunsten met dans. Dans als kunstvorm is een sterke schakel, zo leert de geschiedenis van niet alleen de westerse dans; ook binnen andere culturen zien we sterke ontmoetingen en confrontaties van dans met muziek en kunst. schrit_tmacher neemt het publiek mee in nieuwe fascinerende ontmoetingen waarin dans – in de breedste zin van de kunstvorm – de verbindende factor is. schrit_tmacher geeft ruimte aan dansvernieuwers uit binnen- en buitenland en nieuw talent.

 

Het gehele contextprogramma – met daarin ook ruimte voor inleidingen, videoportretten, nagesprekken, exposities, films, workshops en performances – wordt eind januari 2022 bekend gemaakt.

 

Grensoverschrijdend, virtuoos en ontroerend – schrit_tmacher nodigt uit tot vijf weken lang hedendaagse dans uit de hele wereld.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.