Landgraaf Koerier

Menu

HEEMKUNDEVERENIGING LANDGRAAF “OPENT WEER HAAR DEUREN”.

Gevoelsmatig keert Nederland langzamerhand terug naar voor-corona. Hoewel natuurlijk Covid-19 ons land niet heeft verlaten en ons zeker regelmatig met een bezoek zal vereren. Maar voor het moment kan er weer veel en ook de Heemkundevereniging Landgraaf pakt  langzamerhand de draad weer op. De studiezaal is al weer enige tijd op woensdag- en zaterdagmiddag voor bezoekers geopend en afgelopen april vond in het Parochiehuis van Nieuwenhagerheide ook de Algemene ledenvergadering 2022 plaats.

Vanaf deze maand zal de heemkundevereniging weer regelmatig activiteiten organiseren waar zowel leden als niet-leden van harte welkom zijn.

Het begin wordt gemaakt met activiteiten, die vanwege corona al 2 jaar geleden werden uitgesteld. Maar in dit geval is van “uitstel” geen “afstel” gekomen.

“DE DODE STAD”, lezing over de Slag om Aken van 1 tot 21 oktober 1944 door       Luc Wolters op 19 mei 2022 om 19:30 uur in de Parochiezaal van Nieuwenhagerheide (bereikbaar via An de Voeegelsjtang 12, Landgraaf).

Op donderdag 19 mei a.s. zal historicus Luc Wolters voor zowel leden als niet-leden om 19.30 uur bij onze vereniging een lezing houden over de “Slag om Aken”, die in de eerste drie weken van oktober 1944 plaatsvond. Naast foto en filmbeelden zal Luc ondermeer vertellen over de septemberdagen 1944, de legendarische Westwall- en Siegfriedlinies, Operatie Marketgarden en het mislukken daarvan en enkele andere bijzonderheden van de oorlog in Limburg.

In oktober 1944 werd Aken een nieuw doelwit van de geallieerden met enorme bombardementen en gevechten. Het hoe en waarom van de slag om Aken en de waarde daarvan zal Luc uitvoerig uit de doeken doen. En daarna? Aken had zwaar geleden van alle bombardementen en was in feite “een dode stad” geworden. Tot slot zal de start van het herstel onder een vreemd bewind aan de orde komen.

Halverwege de lezing, die tot circa 21:30 uur zal duren, is er een korte pauze.

De toegang tot de lezing is zoals gebruikelijk gratis voor zowel leden als niet-leden.

In juni volgen kort achterelkaar 2 activiteiten, waarvan de eerste alleen voor de leden van de heemkundevereniging bedoeld is.

Zaterdag 11 juni 2022, 09:00 – 17:00 uur: Leden-excursie naar bedevaartsoord Scherpenheuvel en Oranjestad Diest.

Hoewel het nog geen 11 juni is en het een excursie voor alleen leden betreft begint de bus naar Diest en Scherpenheuvel al aardig vol te raken. De reis gaat in elk geval door!

U bent lid van de heemkundevereniging en wilt op 11 juni aanstaande mee naar Belgie? Haast u met aanmelden want het aantal beschikbare plaatsen wordt dagelijks minder en VOL = VOL!

De leden-excursie houdt ook in dat de studiezaal van de heemkundevereniging in het MFC An de Voeegelsjtang op 11 juni aanstaande de gehele dag voor bezoekers gesloten blijft!

Vrijdag 17 t/m zondag 19 juni 2022 in geheel Nederland “Nationale Archeologiedagen”. Op zaterdag 18 juni as. ook voor de 1ste keer in Landgraaf.

Op zaterdag 18 juni aanstaande neemt de Heemkundevereniging Landgraaf voor de 1ste keer deel aan de “Nationale Archeologiedagen”. De heemkundevereniging laat de bezoekers kennismaken met de uiteenlopende archeologische vondsten, die in de loop der tijden in Landgraaf gedaan zijn.

Gelijktijdig met de Archeologiedag zal een Limburgensia-boekenmarkt gehouden worden. Dus noteer bovenstaande data al vast in uw agenda!

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.