Landgraaf Koerier

Menu

Hennep opsporen in mais- en aspergepercelen

LLTB start jaarlijkse actie weer op voor een veilig buitengebied

 De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) speelt al jaren een belangrijke rol in de hennepbestrijding in het buitengebied in onze provincie. Ook dit jaar slaat de LLTB de handen ineen met Provincie Limburg, Politie Limburg en Platform Veilig Ondernemen (PVO) om samen te werken aan een veiliger buitengebied. De provincie heeft toegezegd ook dit jaar dronevluchten uit te voeren om hennep in mais- en aspergepercelen in Limburg op te sporen.


‘Hennepteelt tussen de mais en asperges leidt elk jaar weer tot ergernis en schade bij onze Limburgse boeren. Als LLTB willen we deze criminele activiteit een halt toeroepen. Dat kan alleen met hulp van de agrarisch ondernemers’, zegt LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg. ‘De LLTB roept alle boeren met mais- en aspergevelden op om perceelgegevens door te geven aan de LLTB, en de velden te markeren met een oranje baken (jerrycan). Met dit baken geeft de ondernemer aan dat hij meedoet aan het project, en dat het perceel wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep’, aldus Rompelberg. 

Mais- en aspergevelden zijn voor criminelen interessant om hennep op te plaatsen, omdat dit vanuit de grond niet te zien is vanwege de hoge gewassen. Daarom is het belangrijk om controles ook vanuit de lucht uit te voeren. In deze zijn we bijzonder blij met de samenwerking met de Provincie Limburg en de politie.

Oranje jerrycan
De oranje bakens spelen al sinds de start van het hennepbestrijdingsproject een grote rol. De agrarisch ondernemer meldt zijn percelen aan bij de LLTB en plaatst in die percelen een oranje baken (jerrycan). Dit baken staat op een paal van minimaal 4 meter in het perceel op een afstand van 50 tot 100 meter zichtbaar vanaf de weg. Het baken wordt over het algemeen direct na de laatste onkruidbestrijding geplaatst.

Met dit oranje baken geeft de ondernemer aan dat hij meedoet aan het project en dat het perceel wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Het baken zorgt voor zichtbaarheid en herkenbaarheid. Niet alleen voor de politie vanaf de grond en vanuit de lucht, maar ook voor mogelijke henneptelers. Ondernemers die meedoen aan het project, zijn verplicht hun percelen te controleren op hennep en hun bevindingen te registreren.

Daling van hennep op landbouwpercelen
De inzet van de oranje bakens en de controles door de agrariërs, provincie en politie werpen al enkele jaren hun vruchten af. ‘Het aantal gevonden hennepplanten is de laatste jaren gedaald. Maar er worden nog steeds hennepplanten gevonden en we kunnen deze vorm van criminaliteit niet zelf stoppen’, aldus Thijs Rompelberg. Ook in 2022 zijn er meldingen binnengekomen van hennep tussen de mais. Dit is ook de reden om de controles in 2023 weer op te starten. 

Meld verdachte situaties

Een belangrijke oproep, onder andere voor boeren en tuinders in het buitengebied is: Meld verdachte situaties! Zie je in het donker een auto rijden over de percelen, is er sprake van dumping van (drugs)afval of andere verdachte situaties: bel 112. De politie kan zo snel in actie komen bij heterdaadsituaties. ‘Nu staat de illegale hennepteelt in the picture, maar meldingen over dumpingen in het buitengebied of inbraken in schuren komen ook nog steeds binnen bij de LLTB en politie. Blijf alert en maak er een melding van, als er zich iets vreemds voordoet. Samen staan we sterk tegen criminaliteit op het platteland’, aldus de LLTB-voorzitter.

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.