Landgraaf Koerier

Menu

Limburgs Museum 1 op 1 met het Rijksmuseum

De ideale date voor kunstwerken, dat is Match. In een intieme setting brengt het Limburgs Museum deze zomer een topstuk van het Rijksmuseum en een topstuk uit de eigen collectie bij elkaar. De twee werken ontmoeten elkaar, ze verwijzen en contrasteren, ze klikken en prikkelen. Of er na deze date een perfecte ‘match’ is? Dat is aan de bezoeker. Match is vanaf 2 juli te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Goltzius en Laudy?
In 12 musea in alle provincies ontmoeten kunstwerken de topstukken van het Rijksmuseum. Het Limburgs Museum ontvangt uit de vaste collectie van het Rijksmuseum Vertumnus en Pomona, door Hendrik Goltzius geschilderd in 1613. Aan dat werk van Goltzius, geboren in de grensregio van Noord-Limburg, koppelt het Limburgs Museum Jean Laudy. Die Venlose kunstenaar schilderde zo’n drie eeuwen na Goltzius zijn Naakt met appeltjes.  

Echte liefde?
Het Limburgs Museum presenteert de twee werken bij elkaar, in een intieme setting. “We creëren een eigen sfeer,” zegt museumdirecteur Bert Mennings, “zodat je als bezoeker in alle rust, stilte en privacy getuige kunt zijn van deze date. Een klein beetje voyeuristisch, maar zeker spannend.” Lijken de schilderijen op elkaar? Vertellen ze hetzelfde verhaal? Intiem zijn ze in ieder geval, de twee naakten. Op het werk van Goltzius begeert de Romeinse god van de herfst, Vertumnus, de hoedster van het fruit, Pomona. Maar kans maakt hij pas als hij zich als oude vrouw vermomt. Ook op het werk van Laudy speelt ouderdom een rol. Bloei en verval, schuld en onschuld, vruchtbaarheid – er zijn raakvlakken te over tussen de twee werken. Maar is het genoeg voor echte liefde?

Naaktschilderen
Om de Match tussen de twee werken in te luiden, vindt er op 2 juli een uitgebreid programma plaats waarin bezoekers hun eigen Match kunnen creëren. Het Limburgs Museum organiseert een workshop waarin er op de intieme setting van de topstukken wordt ingespeeld. Oftewel een exclusieve workshop naaktschilderen. Daarnaast wordt er een workshop gehouden waarbij je een stilleven met appeltjes naschildert. Of jouw schilderij matcht met hetgeen wat je wilde schilderen, is geheel aan jou.

Theu Boermans
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Match. Daarin laten landelijk bekende liefhebbers en kunstkenners hun licht op de 12 ontmoetingen schijnen. Meervoudig bekroonde Venlose toneel, filmschrijver en regisseur Theu Boermans (Willemstad, 1950) observeerde voor het Limburgs Museum de ‘date’ tussen Goltzius en Laudy. Zijn verhaal, en de verhalen van alle andere Matches, zijn straks in het museum te koop.

M12
Match is een initiatief van M6, een samenwerkingsverband van de volgende zes musea: Gemeentemuseum het Hannemahuis, Musea Zutphen, Westfries Museum, Museum Gouda, het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Speciaal voor deze gelegenheid is de samenwerking uitgebreid naar twaalf musea (M12), waar in elke provincie één Match tentoongesteld wordt. Match is te zien van 2 juli tot 3 september 2023 in het Limburgs Museum in Venlo.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.