Landgraaf Koerier

Menu

Lezing met beeld en geluid over de DDR

 Vrouwengilde Landgraaf organiseert volgende week dinsdag 15 januari een lezing getiteld ‘Het stille land’ door drs. Frank Janssen. De lezing gaat over de geschiedenis van de voormalige DDR. Dat gebeurt in de Bibliotheek Landgraaf, Wilhelminastraat 3, aanvang 20.00 uur.

 Een ‘beeldende’ lezing over het voormalige andere Duitsland, de DDR. Voor velen van ons staan de beelden voor altijd in onze herinnering gegrift: de uitzinnige vreugde van Oost-Duitse burgers die in hun Trabantjes door de gaten in de Muur naar West-Berlijn en andere West-Duitse steden reden. Dat was in november 1989, nu ruim 23 jaar geleden. Minder dan een jaar later kwam er een einde aan het veertigjarig bestaan van de communistische DDR, de zogenaamde Duitse Democratische Republiek.

De val van alle Oost-Europese communistische staten leidde tot grote euforie. Toch zou het proces van éénworden in Duitsland nog lange tijd moeizaam gaan.Ossies en Wessies leken elkaar niet altijd goed aan te voelen en veel oudere burgers uit de toenmalige DDR schenen tóch heimwee te hebben naar de tijden van weleer.Wat was die DDR dan eigenlijk voor een land? Hoe zag het dagelijkse leven er voor de burgers, opgesloten achter de Muur en IJzeren Gordijn en gecontroleerd door de Stasi, er uit? Hoe konden zij met hun gevoelens en omgaan? En: was er ruimte om de eigen mening te kunnen uiten en met anderen te kunnen delen?

Drs Frank Janssen bezocht in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vele malen tijdens studiereizen de DDR. Hij kwam er onder andere op scholen, culturele instellingen en voorzieningen voor ouderen en had daarbij de gelegenheid om met DDR-burgers in contact te komen. Hij raakte gefascineerd door de grilligheden van dit ‘stille land’ waarover hij op boeiende wijze, ondersteund door beelden en geluid, kan verhalen. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen  € 2,00.

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.