Landgraaf Koerier

Menu

Archeologie aan en rondom het hoogste  VIABelgica plateau in Landgraaf.

Vrijdag 11 oktober.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019, van 11 t/m 13 oktober is stichting Linea Recta Landgraaf hier present.

Ook dit jaar wordt er dit weekend in Landgraaf de nodige aandacht aan besteed.

Net zoals in de voorafgaande twee jaar, is er, op de vrijdagmorgen, in het kader van het geschiedenisonderwijs, een Archeologische-/ Historische excursie-wandeling met enkele groepen van basisschool ‘Op Gen Hei’. 

Tijdens deze tocht, die over en langs de rand van het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen voert, wordt er met de jeugd op enkele locaties stil gestaan om over de aanwezige archeologische en historische geschiedenis van deze plek te vertellen.

Voorafgaande aan deze excursie-wandeling heeft er ook een gastles en een bezoek aan het Thermen Museum in Heerlen plaats gevonden.

Op deze manier kan door de samenwerking tussen stichting Linea Recta Landgraaf en enkele enthousiaste leerkrachten op passende wijze de jeugdige basisonderwijs leerlingen vroegtijdig kennis laten maken van de vroege geschiedenis van hun eigen nabije woonomgeving.

Ook voor de ouderlijke begeleiders tijdens deze excursie-wandeling, is het telkens weer bijzonder nieuws en is men verbaasd over het horen en zien van de hoeveelheid archeologie en geschiedenis op deze locatie.

Tevens, is deze activiteit een mooie afsluiting van het eerste schoolkwartaal en het begin van de Herfstvakantie.

Zaterdag 12 oktober 

is de stichting Linea Recta Landgraaf te gast bij de Heemkunde Vereniging Landgraaf, tijdens hun Open Huis.

Van 12.00 tot 16.00 uur An de Voeëgelsjtang in Landgraaf.

Dit ook in het kader van de NADagen 2019.

Hier is iedereen welkom en is er ruimschoots de gelegenheid voor het bezichtigen van de diverse gevonden en opgegraven artefacten in Landgraaf uit diverse perioden.

Mensen van Heemkunde Vereniging Landgraaf vertellen over het belang van het archiveren van lokaal cultureel historisch erfgoed.

De stichting Linea Recta staat hier voor de bewustwording van het Romeins Landgraafs verleden en de VIA Belgica in Landgraaf.

Zondag 13 oktober: Plateau-wandeling Lichtenberg-Nieuwenhagen.

Op deze NADag 2019, kiezen we op zondag 13 oktober voor de archeologische en historische-excursie-wandeling: ‘Het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen. (VIA Belgica ommetje nr.4)

Dit om ieder die hier voor open staat, kennis te laten maken met een klein gebied van hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarde in eigen omgeving. 

Vanaf 11.30 uur: Verzamelen bij het Grand Café (van Verpleeghuis ‘De Dormig’, Op de Heugden 100). Vertrek: 12.00 uur (vanaf het op deze locatie gelegen hoogste VIA Belgica punt). 

Duur van de wandeling ± 2u. Ook geschikt voor Scoot-mobiel gebruikers.    

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.