Landgraaf Koerier

Menu

Abdijcross

Dit jaar internationaal getint, met Nederlandse toppers

Met Michel Butter, Jesper van der Wielen, Ruth van der Meijden en Bo Ummels heeft de 56-ste Abdijcross in Kerkrade op zondag 19 januari diverse Nederlandse kampioenen aan de start. Het kwartet zal moeten afrekenen met de nodige internationale toppers.

De Abdijcross in de rustieke omgeving van de Abdij van Rolduc maakt al enkele jaren deel uit van het nationaal crosscircuit. Samen met de Warandeloop in Tilburg, Boscross in Amsterdam, de Sylvestercross in Soest, de Mastboscross in Breda en het nationaal kampioenschap in Emmeloord vormt Kerkrade met het meest uitdagende parcours in Nederland een uitdaging voor de echte veldloopspecialist.

In het verleden trok de Abdijcross al menig topatleet naar het zuiden. De erelijst vermeldt bij de vrouwen gerenommeerde namen als Maria Gommers, Claire Spauwen, Vivian Ruijters en Maureen Koster. Bij de mannen gingen onder meer Karel Lismont, Cor Vriend, Cor Lambregts en Khalid Choukoud met de eerste plaats aan de haal. Met winnaars uit onder meer Kenia, Ethiopië, Zweden, Spanje en Tsjechië wordt het internationale karakter van het evenement onderstreept.

De editie van dit jaar bestaat uit twee dagen. Op zaterdag 18 januari is er vanaf 13.00 uur de Trail Run, waarvoor zo’n driehonderd deelnemers verwacht worden. Ook zijn er die dag diverse pupillenlopen. De zondag begint met scholierenlopen, twee G-lopen en de recreantenloop, waarna de wedstrijden beginnen voor leden van de Atletiekunie.

Bij de vrouwen zijn er drie Nederlandse toppers die aan elkaar gewaagd zijn: Ruth van der Meijden, marathonkampioene (en Limburgse) Bo Ummels en runner-up Diane van Es. Loopsters uit onder meer Tsjechië en Marokko zorgen voor het internationale tintje.

Bij de mannen moeten Michel Butter en Jesper van der Wielen zien af te rekenen met jeugdig talent Noah Schutte, die de afgelopen maanden uitstekend presteert. Dit Nederlandse trio moet het opnemen tegen onder meer de Brit Mahamed Mahamed (onlangs nog derde in Soest) en de winnaar van 2018, de Spanjaard Chakib Lagchar. Outsider is de Belg Yannick Michiels.

De scholierenlopen zondag beginnen om 9.30 uur, terwijl het wedstrijdprogramma van het nationaal crosscircuit om 12.40 uur van start gaat.

Verder informatie is te vinden op de website www.abdijcross.nl

 

 

       

Categories:   Sport

Comments

Sorry, comments are closed for this item.