Landgraaf Koerier

Menu

De slag om Aken lezing bij Heemkundevereniging Landgraaf

Op donderdag 19 maart a.s. om 19.30 uur zal Luc Wolters bij de Heemkundevereniging Landgraaf in het MFC, An de Voeëgelsjtang 12,6373 BJ Landgraaf een lezing verzorgen over de Slag om Aken. De lezing en beelden nemen de aanwezigen mee naar de gebeurtenissen tijdens de slag om Aken en de gevolgen ervan voor bewoners in de stad en direct omgeving.

Het begin van de slag om Aken op 2 oktober 1944 betekende meteen de bevrijding van het nu in Landgraaf gelegen Rimburg. Aan een isolement van bijna 3 weken kwam nu voor de inwoners met een groot bombardement, artillerievuur, tanks en geweervuur een einde. Het duurde echter nog een paar dagen voordat ze hun kelders weer konden verlaten en veilig buiten konden komen.

Aken was de eerste Duitse stad die de geallieerden veroverden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De, symbolische, betekenis van deze stad was groot. Aken stond niet voor niets bekend als de stad van de legendarische Karel de Grote, de stad bovendien waar tot 1531 op enkele uitzonderingen na alle Duitse koningen werden gekroond. Met name de Duitsers hechtten, tot in het hoofdkwartier van de Führer in Berlijn aan toe, grote symbolische waarde aan Aken. Dat was de reden waarom de weerstand groot was zoals de Amerikanen bij de verovering van Aken ondervonden. De aanval begon op 2 oktober 1944 en op 18 oktober stelden de Amerikanen een ultimatum aan de Duitsers om de stad te verlaten. Dit werd geweigerd. Van de ongeveer 160.000 inwoners woonden toen nog circa 20.000 in de stad die werd verdedigd door circa 5.000 Duitse soldaten. Op 21 oktober 1944 capituleerde kolonel Gerard Wilck tegen het bevel van Hitler in.

Juist die grote weerstand van de Duitsers zorgde ook aan de andere kant van de grens voor een aantal slachtoffers, die ná de bevrijding overleden. Tot ver in de omgeving waren de gevolgen van de slag om Aken te zien. Mensen in Landgraaf die de bevrijding hebben meegemaakt hoorden niet alleen het oorlogsgeweld maar zagen ook de gevolgen van de grote branden in de stad. Menigeen heeft na de bevrijding de stad in puin zien liggen.

Tijdens de lezing is er ook aandacht voor de Duitse buren, van wie velen ongewild in oorlogsgeweld beland waren en die grote offers moesten brengen. De stad werd voor een groot deel in puin geschoten, waarbij honderden slachtoffers te betreuren waren. Nog jaren na de oorlog werd in de kapotte stad puin geruimd en moest heropbouw plaatsvinden.

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.