Landgraaf Koerier

Menu

Studiezaal Heemkundevereniging Landgraaf mag weer binnen de corona-regels open.

Een half jaar was het rustig binnen het MFC An de Voeegelsjtang in Landgraaf. Gedurende de lockdown was het pand geheel of gedeeltelijk gesloten.

Ook voor bijna 400 leden van de Heemkundevereniging Landgraaf waren de gevolgen merkbaar. Geen “fysieke” lezingen, (bestuurs)vergaderingen of cursussen. Een gesloten studiezaal waardoor vrijwilligers en onderzoekers sinds december 2020 niet terecht konden.

Maar er gloort sinds de persconferentie van afgelopen vrijdag ook voor de Heemkundevereniging Landgraaf licht aan de horizon.

Binnen de aangekondigde verruiming mag de studiezaal in het MFC An de Voeegelsjtang met ingang van zaterdag 5 juni a.s. weer beperkt open. Beperkt omdat er nog steeds rekening gehouden moet worden met de voorgeschreven afstand van 1,5 meter en de overige, bij wet geregelde, beperkingen en het stappenplan van de regering.

Met ingang van zaterdag 5 juni gaat de deur van de studiezaal op elke zaterdag- en woensdagmiddag om 13:00 uur voor een tijdblok van 2 ½ uur tot 15:30 uur van het slot.

Net als vorig jaar kunnen er per tijdblok maximaal 9 personen terecht. Zes plaatsen in de kantine van het multifunctioneel centrum en 3 plaatsen aan de beeldschermen in de eigenlijke studiezaal. De tafels in de studiezaal kunnen binnen het kader van de corona-regels niet gebruikt worden omdat dan anders niemand boeken en mappen uit de rekken zou kunnen pakken. Lopen dient zoveel als mogelijk beperkt te worden.

Mensen die boeken willen kopen, of iets moeten afgeven, kunnen alleen op zaterdagmiddag tussen 11:00 en 12:30 uur aan de balie in de studiezaal terecht.   Vanwege de aanwezigheid van de basisschool in het multifunctioneel centrum is dit  op woensdag vooraleerst niet mogelijk.

Wij kunnen ons voorstellen dat na een half jaar veel mensen staan te popelen om weer gezellig en veilig bij ons historisch of genealogisch onderzoek te komen doen. Tijdig aanmelden is wel gewenst want 9 aanmeldingen betekent vol en vol = vol. De Heemkundevereniging Landgraaf wil op dit moment nog niet zo ver gaan, dat iedereen maar één keer per week mag komen, zoals dit bijvoorbeeld wel het geval is bij de archieven in Maastricht en Heerlen.

Binnen de geldende corona-regels is iedereen dus van harte welkom, maar ook de komende maanden zullen zeker nog de regels met betrekking tot de voorgeschreven afstand blijven gelden.

Tip: download voor je komst via de verenigingswebsite de digitale inventaris. Je kunt dan zien wat de heemkundevereniging wel en niet heeft en bovendien kun je dan gericht naar de plek lopen waar het boek of map staat. Nu ook wij weer aan de slag kunnen zal binnenkort een nieuwe inventaris op de site worden geplaatst.

Bezoekersregels:

a. iedereen die onderzoek wil doen is verplicht om zich voor elk afzonderlijk bezoek aan de studiezaal per email aan te melden. Voor de zaterdagmiddag kan dat tot uiterlijk 12.00 uur op vrijdag en voor de woensdag is dat tot 12.00 uur op dinsdag.  Bij de schriftelijke aanmelding bent u verplicht aan te geven dat u klachtenvrij bent.

b. in het hele MFC, dus ook in de kantine en de studiezaal,  is het dragen van een mondkapje verplicht. Wanneer u zit mag het mondkapje af worden gedaan.

c. bij binnenkomst en vertrek dient u de handen te ontsmetten met de middelen van ons die op de tafel staan bij de klapdeuren in de studiezaal

d. iedereen is verplicht om tot andere personen een afstand van 1,5 meter aan te houden.

e. boeken en mappen die gebruikt zijn moeten op de daarvoor aangewezen tafel worden gelegd. Terugplaatsen in de rekken mag dus niet.

f. wanneer wisselend gebruik wordt gemaakt van een toetsenbord moet dit bij wisseling ontsmet worden.

g. kom alleen.

 

Vrijwilligers

Niet alleen de onderzoekers maar ook de vrijwilligers mogen vanaf volgende week weer aan de slag. De vrijwilligers kunnen vanaf week 23 op de voor hun gebruikelijke dagen terecht. De coördinatie hiervan ligt bij Sjef Drabbe.

Handen drukken mag dan weliswaar niet, maar het bestuur van de heemkundevereniging is blij jullie weer welkom mogen heten. Veel plezier en succes met jullie onderzoeken!

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.