Landgraaf Koerier

Menu

De otter. Lezing.

De otter, koning van de Nederlandse waternatuur, is weer terug in ons land. En het gaat goed met hem! Daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging, besteedt hier samen met Nederlandse dierentuinen aandacht aan. Om nog meer over de Europese otter te leren, geeft een otterexpert op woensdagavond 15 september een lezing in GaiaZOO. Ook in drie andere dierentuinen (Burgers’ Zoo, DierenPark Amersfoort en AquaZoo) wordt op hetzelfde moment een lezing over de otter gegeven.

Het jaar van de Otter

De speelse otter trekt de aandacht van veel dierentuinbezoekers. Maar hoeveel mensen weten ook dat de otter weer in de Nederlandse natuur leeft? De herintroductie van de otter in 2002 is een succes. Dit is mede te danken aan de gezamenlijke inzet van natuurorganisaties, dierentuinen en opvangcentra. En daar zijn we hartstikke trots op. Samen kunnen we knelpunten oplossen en het leefgebied van de otter (verder) verbeteren. Alleen zo kunnen we de koning van onze waternatuur ook in de toekomst succesvol behouden! Om nog meer mensen te laten weten dat je inzetten voor natuurbehoud écht werkt, slaan dierentuinen en CaLutra de handen ineen in het kader van het Jaar van de Otter.

Otters in GaiaZOO

GaiaZOO vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan de natuur in onze eigen omgeving. De terugkeer van de Europese otter in Nederland laat zien dat bewustwording en inzet voor natuurbehoud werken om soorten te helpen beschermen. Naast educatie in het park over de Europese otter, werkt GaiaZOO via een fokprogramma (EEP genaamd) samen met andere Europese dierentuinen om de Europese otter te behouden. Vanuit dit fokprogramma zijn enkele otters weer terug geplaatst in veilige natuurgebieden met schoon water. Ook zijn diverse otters die in GaiaZOO werden geboren naar andere Europese dierentuinen verhuisd, om zo gezamenlijk de dierentuinpopulatie genetisch gezond te houden.

Lezing in GaiaZOO

Op woensdagavond 15 september geeft otterkenner Alfred Melissen in GaiaZOO een unieke lezing over de Europese otter. Alfred werkte jarenlang bij Aqualutra in Friesland en was coördinator van het fokprogramma voor de Europese otter. Na afloop van de lezing kun je bovendien al je ottervragen stellen aan otterverzorger Minke Geense van GaiaZOO. Wil je persoonlijk aanwezig zijn bij de lezing in GaiaZOO? Meld je dan hier aan: ‘De otter terug in Nederland!’

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.