Landgraaf Koerier

Menu

Win een camera met leuk filmpje over hobby!

Hoe leuk is het om over je hobby te vertellen. En misschien wel anderen te inspireren om die hobby ook op te pakken. ANBO roept senioren op een filmpje te maken over hun hobby die de ouderenbond dan verspreidt. Degene die het leukste filmpje maakt, wint een digitale camera! Als u het maken van een filmpje lastig vindt, helpt ANBO. 

 

ANBO hoopt dat senioren weer steeds meer letterlijk en figuurlijk in beweging komen. “We merken dat na de afgelopen corona-periode senioren het lastig vinden om weer actief te worden”, aldus Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO. “Nu komen er weer nieuwe overheidsmaatregelen. Het is zo belangrijk dat senioren – ook met die nieuwe maatregelen – actief en betrokken blijven. Dat helpt om je lekker te blijven voelen en zelfs om gezond te blijven! Vandaar dit initiatief.” 

Met de filmpjes over de hobby’s hoopt ANBO dat senioren andere senioren gaan inspireren om een (nieuwe) hobby op te pakken. “Maar het is ook gewoon leuk om iets te laten zien over jouw passie.” 

 

Eerste filmpjes

 

Als senioren hun filmpje doorsturen naar ANBO (op de website van ANBO staat hoe je dat kunt doen), dingen zij mee naar een mooie prijs. Degene die het leukste filmpje maakt, wint namelijk een prachtige digitale camera. De eerste filmpjes komen al binnen, vertelt Anneke Sipkens. “Zo is de 60-jarige Maria uit Rotterdam iedere zondagmiddag in een Haagse club te vinden om oude jazz te zingen. Het samen muziek maken vindt zij zo leuk dat zij anderen zoekt die dat ook willen. Of de 57-jarige Pauline uit Amsterdam, die helemaal gek is van zwemmen en nu het zeemeerminzwemmen heeft ontdekt: met je benen als een vin door het water bewegen zoals dolfijnen dat ook doen. Ook zij hoopt een groepje te formeren om dat samen te doen. En de 81-jarige Klaas uit Giethoorn die modelboten bouwt. Hij is soms wel een jaar bezig met één boot maar vindt dat heerlijk en vertelt er graag over.” 

 

Ondersteuning

 

ANBO hoopt dat vele senioren hun voorbeeld gaan volgen. “Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het makkelijk vindt om een filmpje te maken”, zo vertelt de enthousiaste ANBO-directeur. “Daarom kun je vanaf vandaag – op onze website een webinar terugkijken over hoe je eenvoudig met je eigen telefoon een filmpje kunt maken: een workshop die je gewoon lekker thuis vanachter je computer, tablet of telefoon kunt bekijken. En zo nodig maken wij de filmpjes voor u! Senioren kunnen zich bij ons melden met hun idee voor een filmpje over hun hobby en bij een groot aantal senioren komen wij dan langs met een cameraman om het filmpje te maken.”

 

Stoelyoga

 

Maar ANBO doet nog meer om senioren weer in beweging te krijgen. Ook letterlijk. “Momenteel loopt de Maand van het Bewegen. Onze medewerker Monique Weisz geeft iedere dinsdag en donderdag live op Facebook stoelyoga. Je kunt gewoon lekker op je stoel blijven zitten maar komt toch heerlijk in beweging. Voor de nog fittere senioren hebben we voor onze leden filmpjes met work-outs, van onze medewerker Lynn Kamphuis. Ook geven we de rest van de maand tips over bewegen.”

 

Tipgids

 

Internet biedt sowieso mogelijkheden om actief en betrokken te blijven, ook in tijden van coronamaatregelen. “Daarom hebben we een tipgids gemaakt voor onze leden over hoe je kunt beeldbellen met je familie en vrienden, spelletjes kunt doen met anderen via je telefoon of tablet, noem maar op. Sterker nog, een van onze vrijwilligers kan bij onze ANBO-leden langskomen met die tipsgids, om ze persoonlijk uit te leggen hoe het allemaal werkt.” 

 

Meegaan 

Voor mensen die niet op internet zitten, kunnen die vrijwilligers ook een belangrijke rol hebben. “Door corona zijn senioren versneld het internet op gegaan. Bijvoorbeeld om tijdens de lockdown via videobellen contact te houden met vrienden en familie. Of boodschappen online te bestellen. Maar we zien ook dat een deel van de senioren dat lastig vindt. Daarom kunnen vrijwilligers van ANBO ook bij u thuiskomen om samen met u te kijken welke ‘fysieke’ activiteiten er in de omgeving worden georganiseerd. Bijvoorbeeld in het buurthuis bij u in de wijk. Als u iets heeft uitgekozen gaat die vrijwilliger de eerste keer gerust met u mee.”

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.