Landgraaf Koerier

Menu

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2021 Limburg bekend

Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards. 23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media Award per provincie. Tot 20 december 2021 konden kandidaten voor de Vrouw in de Media Award 2021 Limburg via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen.


Regionale Vrouw in de Media Award

Bij de voordracht werd gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig  en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2021. Per provincie werd door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt. De jury voor Limburg bestaat uit Ingeborg Dijkstra-Verbeek (juryvoorzitter), pedagoog en vorig jaar genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award , Judith Janssen, journalist De Limburger en Suna Soysuren, journalist L1/1Limburg.

De genomineerden

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2021 Limburg zijn:

·        Nadya Abou Salman, sportconsulent Blerick, is bewoonster van de (beruchte) buurt Vastenavondkamp en ze is ontzettend actief binnen de allochtone gemeenschap. Ze organiseert sportactiviteiten, zwemlessen voor vrouwen etc. Als er problemen of dingen zijn in de wijk is ze altijd bereikbaar voor commentaar. nieuwslink                                        

·        Evelyn Ankumah, mensenrechtenadvocaat, Maastricht, opkomen voor de rechten van andere mensen en dan zelf bedreigd worden. Het overkwam juriste Evelyn Ankumah uit Maastricht. nieuwslink      

·        Helen Mertens, Geleen, is tijdens de coronacrisis bestuursvoorzitter geworden van het Maastricht UMC+ en tevens voorzitter van het ROAZ Limburg (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). In beide functies is ze regelmatig in de media om de actuele coronasituatie in de Limburgse ziekenhuizen toe te lichten en de belangen van het Maastricht UMC+ en de Limburgse zorg te behartigen. nieuwslink                         

·        Ihssan Oulkadi, operatieassistente chirurgie te Zuyderland Medisch Centrum en tolk, Dilsen,  is boven op haar functie vrijwillige tolk om de zorg zo goed mogelijk te optimaliseren voor anderstaligen, nam het initiatief om in overleg met het crisisteam een oproep te doen voor migranten. Kwam daardoor vanaf het begin van de coronacrisis veelvuldig in de media als deskundige binnen de migranten gemeenschap, wat veel vruchten heeft afgeworpen in de migranten gemeenschap in Limburg en binnen het Medische Centrum Zuyderland. nieuwslink                                       

·        Annemarie Penn-te Strake (Maastricht) is als burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg veel in de media sinds de coronacrisis. Ze duidt de landelijke maatregelen, legt uit wat de impact daarvan is en steekt inwoners ook een hart onder de riem in moeilijke tijden. nieuwslink                       

Tot 28 januari kan er op de genomineerden gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  

 

Vrouwen in de media: de cijfers
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen. Met online Medialunches haalt VIDM drempels weg bij deskundigen die vaker en beter in de media willen komen, maar nog zoekende zijn welke stappen ze hierin kunnen zetten. 

Mediagasten die hier onder andere al aan hebben meegewerkt zijn hoofdredacteur ANP Freek Staps, chef Mezza Sara van Gorp, hoofdredacteur EenVandaag René van Brakel, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws Ilse Openneer, eindredacteur en presentator RTL Z Ann-Lynn Hamelink, hoofdredacteur Friesch Dagblad Ria Kraa en columnist/schrijver Roos Schlikker.

Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 Zij
Spreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma’s op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.