Landgraaf Koerier

Menu

Einstein Telescope? Info-expo in Discovery Museum over werking, achtergronden en kansen voor regio

Vanaf 6 augustus 2022 vinden bezoeken in Discovery Museum in Kerkrade meer informatie over de Einstein Telescope in een speciale info-expo. De mogelijke komst van dit geavanceerde meetinstrument naar de grensregio van Zuid-Limburg zal veel impact hebben op allerlei gebieden van ons dagelijks leven. Maar wat meet de Telescope nu eigenlijk? Hoe gaat dat in zijn werk? En waarom is dat van belang? Op deze en andere vragen vinden bezoekers de antwoorden in de info-expo Einstein Telescope van Discovery Museum.

In de info-expo die vanaf 6 augustus in Discovery Museum te zien is, krijgen bezoekers meer informatie over zwaartekrachtsgolven, de mogelijke komst van de Einstein Telescope en de betekenis daarvan voor de regio. Aan de hand vanĀ  een aantal interactieve exhibits ontdekken bezoekers o.a. hoe zwaartekrachtsgolven werken. Ook is een aantal korte films te bekijken, waarin Frans Pollux en dr. Gideon Koekoek, assistant professor of physics aan Maastricht University, op een laagdrempelige manier meer uitleg geven over zwaartekracht(sgolven) en de Einstein Telescope. De expositie is ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastricht University en Nikhef.

Met de Einstein Telescope bouwen Europese wetenschappers de nauwkeurigste detector voor zwaartekrachtsgolven ooit. In de lengte van kilometerslange detectorgangen op circa 200-300 meter diep willen wetenschappers signalen opvangen van vlak na de oerknal en onderzoek doen naar de aard van zwarte gaten. De Einstein Telescope is ontworpen om minstens tien maal nauwkeuriger te meten dan de huidige detectoren ooit kunnen halen, wat het mogelijk maakt een duizend keer groter volume van het heelal af te speuren op zoek naar zwaartekrachtsgolven. De mogelijke komst van de Einstein Telescope naar de Euregio Maas-Rijn en de wetenschappelijke doorbraken waar de Telescope voor kan zorgen als hij er eenmaal is, zijn voor Discovery Museum reden aandacht te besteden aan de Einstein Telescope en de ingewikkelde materie met laagdrempelig aanbod dichterbij de inwoners van de regio te brengen.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.