Landgraaf Koerier

Menu

12e Dutch Mountain Film Festival in Heerlen en Aken

Zes dagen bergen in films, exposities, literatuur en buitensport

 De 12e editie van het Dutch Mountain Film Festival vindt plaats van 1 t/m 6 november 2022. Zes dagen lang staat het verhaal van de bergen centraal in films, exposities, literatuur, meetups en buitensport. Hoogtepunten zijn onder andere de start op dinsdag 1 november in Aken en de Award Night op vrijdag 4 november in Heerlen. Elke dag biedt het DMFF spectaculaire, indringende en verrassende films plus ontmoetingen, presentaties en sportieve uitdagingen.

 

Echo als rode draad

Het thema Echo is een rode draad in het programma. Denk aan de echo die je hoort wanneer het stil is in de bergen. Maar ook geschiedenis en actualiteit kunnen echo’s laten weerklinken. De films Into the Ice (2022) en Fedchenko, the forgotten glacier (2022) confronteren ons met de gevolgen van keuzes in het verleden. En bijvoorbeeld echo’s van de reizen van avonturiers en bergklimmers zijn te ervaren in Big North (2021) en The Last Mountain (2021).

 

Official Selection films

Het filmprogramma van het Dutch Mountain Film Festival is afwisselend, verrassend en soms adembenemend mooi (A White Dream, 2022). Uit meer dan 150 inzendingen is een Official Selection samengesteld met verschillende premières. Er zijn 26 films in competitie voor de DMFF Awards die op vrijdag 4 november tijdens de DMFF Award Night worden uitgereikt. De jury bestaat dit jaar uit documentairemaker Kesang Tseten, journalist en presentator Marcia Luyten en alpinist Philip Simons. Naast de filmcompetitie bestaat de Official Selection uit enkele klassiekers (Heidi, 2015) en films die je niet mag missen, zoals Onder Water (2020) van Tristan Visser over het geluidslandschap in zee.

 

Verweven met het filmprogramma is een scala aan indoor en outdoor activiteiten:

-        Bekende en minder bekende schrijvers en vertellers dragen onder de noemer Bergen & Boeken voor en na de films voor uit nieuw werk, geïnspireerd op het heuvellandschap van Zuid-Limburg.

-        Vier exposities draaien om bergen, zoals FurkArt ephemera bij Greylight Projects, Schaduwreis van fotograaf Bram Tackenberg, Insta-posts van wandelaars op de Dutch Mountain Trail en een ode aan de omgekomen alpinist Roland Bekendam.

-        Tussen de films door kunnen liefhebbers naar buiten met de Urban Green MTB-ride en de Summit 2 Summit ride die het hoogste punt van Nederland (Vaalserberg) met dat van België (Mont Rigi) verbindt.

-        Jonge avonturiers (8 t/m 12 jaar) kunnen op zaterdagmiddag mee op expeditie in het Maankwartier op steenworp afstand van het Royal Theater in Heerlen.

-        Inwoners van Heerlen-Noord selecteerden spannende bergfilms voor hun eigen buurtgenoten, die tijdens het festivalweekeinde te zien zijn in een mobiele bioscoop bij de Auroraflat.

-        Cinesud organiseert industry days met masterclasses, pitches en meetups voor beginnende en ervaren filmmakers als onderdeel van het festival.

 

Kijk voor het volledige programma en tickets op www.dmff.eu.

Categories:   Sport

Comments

Sorry, comments are closed for this item.