Landgraaf Koerier

Menu

Landgraaf kleurt blauw voor de Rechten van het kind

De koepel van het Burgerhoes en de brug aan de Hofstraat kleuren deze week blauw om aandacht te vragen voor de Rechten van het kind. Dat doen we niet alleen in Landgraaf, wereldwijd staan we daarbij stil. En dat is ook hard nodig want kinderrechten zijn helaas nog steeds niet vanzelfsprekend.

 

Burgemeester Richard de Boer maakt zich hard voor de rechten van het kind én zet zich actief in om kindermishandeling tegen te gaan. Vanuit zijn functie als burgemeester is hij ook ambassadeur van de Limburgse beweging tegen kindermishandeling. ‘Ieder kind, waar ter wereld, verdient het om gezond en veilig op te groeien. Toch krijgen in Nederland bijna 120.000 kinderen per jaar te maken met kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per klas. Achter dat kind schuilt het leed van kindermishandeling, het verdriet, de onmacht en de angst. Daar mogen we de ogen niet voor sluiten! Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen.’

 

 

Veilig en gezond opgroeien

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind aan. Sindsdien hebben zo’n 200 landen beloofd de rechten van het kind na te leven. Het Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen van hun geboorte tot hun 18e mee te maken kunnen krijgen. Denk aan voeding, onderwijs, wonen en gezondheid en familie. Maar ook over mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. Helaas worden de rechten van kinderen toch nog wereldwijd geschonden.

 

Kindermishandeling herkennen

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Bijvoorbeeld in het gedrag van het kind. Maar die signalen kunnen ook door iets anders komen dan kindermishandeling. Twijfelt u over de signalen die u ziet? Het is belangrijk dat u altijd in gesprek gaat over uw vermoedens, bijvoorbeeld met het kind. Of praat met andere mensen rondom het gezin. Misschien herkennen zij ook sommige signalen. Kijk opwww.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/kindermishandeling voor meer informatie en waar u veilig uw vermoedens kunt bespreken. 

 

Online cursus voor vrijwilligers

 

Als vrijwilliger kunt u regelmatig te maken hebben met kinderen en hun ouders. Of u nu werkt bij de voetbalclub, de scouting of de toneelvereniging, soms kunt u het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Speciaal voor vrijwilligers is de gratis online cursus ‘Zorgen over een kind, wat nu?’ waarin wordt ingegaan op het herkennen van signalen en wat u dan kunt doen. Kijk op www.augeo.nl/augeo-academy/sector/Vrijwilligers/ voor meer informatie.

Categories:   Nieuws

Comments

Sorry, comments are closed for this item.