Landgraaf Koerier

Menu

 3 Limburgse toppers namen deel aan het NK paracycling in Beek.

Onlangs vond het NK Paracycling plaats in Beek. Deze editie deden  er 3 Limburgse toppers mee; Mitch Valize, Chantal Haenen en Timothy de Koning. 

Mitch Valize, geboren met een beenlengteverschil en gaat door het leven met een beenprothese. Hij kwam in aanraking met handbiken tijdens zijn revalidatie. Mitch heeft inmiddels twee gouden medailles gewonnen op de Paralympics in Tokio en heeft daarmee de status van paralympisch kampioen gekregen. 

“Na een winter hard trainen is het NK in Beek een goede meting voor de start van het seizoen” vertelt Mitch. “De etappe bevat o.a. de beklimming van Adsteeg met 32 hoogtemeters en een helling van 8%. Je ziet dan waar je staat en waar de anderen staan!” 

Chantal Haenen is de 2e Limburgse deelneemster. Ze belandde eind 2015 door een verkeersongeluk in een rolstoel. Zij ging zich richten op het handbiken en in juni 2021 pakte de Limburgse een gouden medaille op het onderdeel tijdrijden bij het WK in Portugal. Ook plaatste ze zich voor de Paralympische Spelen in Tokio. Daar werd ze vierde op de tijdrit. 

“Mijn eerste grote event, waarbij ik veel geleerd heb, zowel wat ik wél wil als wat ik niet wil!” Chantal fietst in de klasse H5. Deze klasse is niet heel groot, dus ze schat haar kansen tijdens het NK in Beek hoog in. Maar haar doelstelling op de langere termijn zijn de Paralympics 2024 in Parijs. “Alles wat ik geleerd heb, wil ik gebruiken om dan op mijn best te zijn.” 

Timothy de Koning, Limburger nummer 3, komt als 2-jarige met zijn linkervoet onder een zitmaaier en een deel van zijn voet wordt geamputeerd. Vorig jaar begon hij zijn carrière als paracycler en hij zit nu al in Team NL van NOC*NSF. Timothy had al een brede basis in de sport, waardoor hij in hele korte tijd, met goede begeleiding een enorme sprong heeft gemaakt. Voor het NK dit jaar heeft hij gedurende de winter hard getraind. Gemiddeld zo’n 20 tot 30 uur per week, waarvan hij 15 tot 20 uur fiets en aanvullend op kracht traint. 

Alle drie de paracyclers werden begeleid door Tim Mullens van Iedereen Kan Sporten Limburg. Zij maken sport en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk. Tim is coördinator Talent & Topsport en helpt jonge talenten met onder andere het bereiken van de “Topsportstatus” 

Meer informatie: https://www.knwu.nl/para-cycling/evenement/7234 

Categories:   Sport

Comments

Sorry, comments are closed for this item.