Landgraaf Koerier

Menu

Franse topstukken naar Limburgs Museum

Een eeuwenoude, manshoge kaart van het Beleg van Maastricht uit 1673 is vanaf 10 juni in het Limburgs Museum te zien in de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas. Vandaag tekende museumdirecteur Bert Mennings hiervoor in Vincennes een samenwerkingsovereenkomst met de Service historique de la Défense, dat het nationaal militair archief van Frankrijk beheert. Samen zorgden zij voor de restauratie van de bijzondere kaart, waarmee Zonnekoning Lodewijk XIV 350 jaar geleden iedereen tot in detail over zijn succesvolle Beleg van Maastricht kon vertellen.

De kaart werd gemaakt door de Franse ingenieur Vauban. Hij ontwikkelde een revolutionaire aanvalsstrategie waarmee de onneembare vesting Maastricht in slechts dertien dagen persoonlijk door de Zonnekoning veroverd kon worden. Het was zijn moment van glorie.  Zijn overwinning van Maastricht staat niet alleen op het plafond in de spiegelzaal afgebeeld, maar is ook terug te vinden in de persoonlijke vertrekken van de koning.

Topstukken uit het paleis van Versailles
Lodewijk XIV bouwde het paleis van Versailles uit tot een van de grootste en vooral ook meest indrukwekkende paleizen ter wereld. Het Limburgs Museum haalt voor deze grootse tentoonstelling topstukken van Versailles naar Venlo in Limburg.

Eén van die objecten is een portret van Lodewijk XIV, toen hij slechts tien jaar oud was. Henri Testelin beeldde hem af in de koningsmantel met fleur-de-lis, het symbool van de Franse koningen. Maar die mantel wordt op de dag van de kroning gedragen, die pas plaatsvindt als Lodewijk zestien is. Het portret geeft dan ook niet de werkelijkheid weer, maar moet de legitimiteit van Lodewijks koninklijk gezag benadrukken in een tijd waarin de monarchie onder vuur ligt.

In de tentoonstelling zien we straks ook een portret van een oudere Lodewijk XIV. Het betreft een iconische portret, geschilderd door Hyacinthe Rigaud, waar Lodewijk al in de zestig is. Getekend door de tijd, maar nog altijd de enige Zonnekoning. In eerste instantie was het bedoeld voor zijn kleinzoon Philippe, de nieuwe koning van Spanje, maar Lodewijk XIV vond het zó geslaagd dat hij het zelf hield en een kopie naar zijn kleinzoon stuurde.

Andere topstukken komen van o.a. Musée du Louvre, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Tournai, Hamburger Kunsthalle, Paleis het Loo, het Rijksmuseum en Koninklijke Verzamelingen.

Nieuw perspectief op het rampjaar 1672
Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenisboeken bekend als ‘Rampjaar’. In die nationale geschiedenis ontbraken lang verhalen uit de streek rond Maastricht, het huidige Limburg. De Zonnekoning en Oranje vertelt die verhalen nadrukkelijk wel. Nieuwe bronnen bieden nieuwe perspectieven. Zo werden de Franse troepen in het Maasdal niet door iedereen gezien als bezetters. Soms golden ze als bondgenoten, of zelfs bevrijders. De nieuwe verhalen maken invoelbaar wat oorlog voor hen betekende; voor mannen en vrouwen, boeren en stedelingen, protestanten en katholieken, burgers en militairen in Zuid-Nederland.

De geschiedenis komt tot leven in De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas. Leer Willem III en Lodewijk XIV kennen en voel wat hun persoonlijke, decennialange strijd betekende voor Nederland. De tentoonstelling is van 10 juni 2023 t/m 7 januari 2024 in het Limburgs Museum in Venlo te bezoeken. Reserveer nu alvast je tickets via www.limburgsmuseum.nl.

Limburgs Museum
Verrassend én verfrissend. Eigenzinnig én prikkelend. Het Limburgs Museum heeft schwung. Met bezieling wekken we de geschiedenis van Limburg tot leven. Het Limburgs Museum is van ós en voor iedereen. Ons museum is er voor alle Limburgers, voor iedereen met nieuwsgierigheid naar Limburg en voor iedereen die geïnteresseerd is in meerstemmige verhalen over traditie en toekomst.

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.