Landgraaf Koerier

Menu

Wandeling ‘Landgraaf’ (de Oude Landgraaf)

Op maandag 26 september organiseert het Service Gilde in het kader van het 40-jarig bestaan van de gemeente Landgraaf een mooie wandeling langs de historische oude Landgraaf, waar de gemeente haar naam aan dankt.

De ‘Landgraaf’ was een middeleeuwse verdedigingswal, aangelegd rondom een territorium dat qua begrenzing tegenwoordig niet meer duidelijk herkenbaar is. Een deel ervan vormde de grens tussen de voormalige gemeenten Schaesberg en Nieuwenhagen. De wal loopt via o.a. Schinveld (Brenkberg), Ubach over Worms (Abdissenbosch), Nieuwenhagerheide, Heihoven naar Schieversheide.

Tijdens de wandeling worden tevens diverse interessante zijpaadjes ingeslagen, o.a. naar het ‘Galgebumke’ (waar in de 18e eeuw zestien ‘bokkenrijders’ gruwelijk terecht werden gesteld), de grafheuvel in de Exdel (daterend uit de Bronstijd), de 17e-eeuwse hoeve Heijdael (oorspronkelijk buitenverblijf van de familie Heldevier, nu beter bekend als ‘Heihoven’, dat één historische oorsprong vormt met de Nieuwenhaagse Heihof, ook bekend als ‘Kastieël Menten’). De terugweg zal o.a. leiden langs het monumentje van Nikki Verstappen.

De samensteller van de wandeling, May Quaedflieg van de heemkundevereniging, zal her en der zorgen voor de nodige toelichtende verhalen.

De start is om 9.00 uur bij ‘Aan de Beuk’ (kruising Kleikoeleweg – Oude Landgraaf), waar zich vlakbij (tussen Oude Landgraaf 140 en 178) een kleine parkeerplaats bevindt waar we de auto kwijt kunnen. Hier komen we ruim voor het middaguur na 5 à 6 kilometer ook weer terug.

Categories:   Wonen & Welzijn

Comments

Sorry, comments are closed for this item.