Landgraaf Koerier

Menu

Parkstad Limburg Prijs

Zondag 30 oktober is voor de 7e keer de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt aan een talentvolle Limburgse kunstenaar. Opnieuw wordt, op initiatief van de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars, een brug geslagen tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek. Om 16.00 start het programma en wordt de prijs van € 10.000,- aan de winnaar uitgereikt bij SCHUNCK in Heerlen.

 

Het werk van de acht genomineerden is vervolgens ook te zien bij SCHUNCK,  tot en met zondag 15 januari 2023. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Ook bij deze editie van de Parkstad Limburg Prijs krijgen bezoekers de mogelijkheid om hun favoriete kunstenaar aan te wijzen voor de Publieksprijs 2022.

 

Het werk van vele tientallen kunstenaars is door een professionele jury beoordeeld. Na langdurig beraad heeft zij de volgende acht kunstenaars genomineerd (in alfabetische volgorde):

Floor Martens,                                      Liza Wolters,                                    Mickey Yang,                                      Mike Moonen,

Morena Bamberger,                            Quinn Zeljak,                                     Vera Gulikers en                               William Ludwig Lutgens 

Meer informatie over de genomineerden is hier te vinden: 

https://www.parkstadlimburgprijs.nl/genomineerden-2022/ 

https://www.schunck.nl/nl/museum/agenda/tentoonstelling-genomineerden-parkstad-limburg-prijs-2022  

De gekwalificeerde en professionele jury bestond uit: 

Fabian de Kloe – Artistic Director, SCHUNCK, Lene Ter Haar – Kulturreferentin, Dutch Consulate General Düsseldorf, Les Deux Garcons, Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen  – kunstenaarsduo, Annemie Van Laethem – Curator Forum Triangulare, Kasteel Oud-Rekem en Mathieu Bruls – architect

 

De Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars werd in 1985 opgericht. Aanvankelijk richtte men zich op de verspreiding van kleine replica’s van bestaande beelden, zoals De Limburger van Frans Duckers en D’r lachende eëzel van Cyriel Laudy. In 1996 werd voor het eerst een kunstprijs in het leven geroepen voor jonge kunstenaars onder de 35 jaar. De toen nog geheten Landgraafprijs werd 2 jaar later genomineerd voor de Nederlandse Kunstsponsorprijs, naast initiatieven van bedrijven als Philip Morris, de Rabobank, KPN en Royal Nederland.

Voorgaande winnaars waren Paul Devens (1996), Hadassah Emmerich (2000), Bas de Wit (2004), Caroline Coolen (2008), Jeroen van Bergen (2013) en Sanne Vaassen (2016). Deze kunstenaars, en zeker ook een aantal van de genomineerden door de jaren heen, hebben inmiddels naam gemaakt in de wereld van de moderne kunst. En juist hier ligt een interessante link naar het bedrijfsleven, instellingen en particulieren. Zij investeren in relatief onbekende, maar talentvolle en veelbelovende kunstenaars. Hiervoor ontvangen zij een kunstwerk van een de genomineerden. In veruit de meeste gevallen neemt de waarde van de kunst na enkele jaren toe, wat betekent dat het deelnemende bedrijf, de instelling of de particulier de investering beloond ziet.

 

De Parkstad Limburg Prijs 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door deze investeerders, subsidiënten en partners:

Bremen Bouwadviseurs, Coumans Advies, Daelmans Vastgoed, Miny & Jac Defauwes, DSM, Gemeente Heerlen, Gilles van de Wouw Praktijk voor bestuursrecht, Hendriks & Fleuren Zuyd Notarissen, Hydraflex, Janneke Schmeitz Culturele Marketingprojecten, JCI Land van Herle, Karin Theunissen bureau voor tekst en concept, Kublo Vastgoed, L’Ortye BV, van de Laar Makelaars, Mondriaan Fonds, OC Atelier T(h)reee, Ondernemersfonds Heerlen,

Provincie Limburg, Query Design, Rabobank, SCHUNCK, Sevagram, Anne & Henk Smeijsters, Stadsregio Parkstad Limburg, Stienstra, Tandarts Genders, Thuis & Partners, Visit Kanne, VOC, Zuyderland. 

Openingstijden SCHUNCK – gehuisvest in het Glaspaleis, Bongerd 18 te Heerlen:

Maandag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur, zondag 11.00-17.00 uur.

 

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.