Landgraaf Koerier

Menu

Persbericht Project Cultuurbox voor 47 scholen in het basisonderwijs in Parkstad

Cultuurbox : het Kunst-en Cultuureducatie programma door de Vrije Akademie Parkstad voor basisscholen in Parkstad en omstreken. Het programma sluit aan bij het jaarlijkse thema van de kinderboekenweek en dat is voor 2023 : ‘bij mij thuis’.

 

Het is inmiddels meer dan 20 jaar geleden dat De Vrije Akademie Parkstad startte met een cultureel onderwijsprogramma. Inmiddels is de naam en inhoud aangepast en ontwikkeld voor de leerlingen anno nu; De Cultuurbox!  Waar we 20 jaar geleden startte met een klein aantal scholen zijn we nu verheugd 47 basisscholen ‘Cultuurbox scholen’ te mogen noemen. De helft van de scholen in Parkstad doet mee!

 

In het nieuwe schooljaar 2023-2024 mogen de leerlingen zich laten inspireren door interviews in de vorm van films van kunstenares Lisette Wansink met haar prachtige creaties van dieren, Ivo Rosbeek; de architect-muzikant en boekenmaker, Klaas Rommelaere; de handwerk kunstenaar en singer songwriter Martina Lucic. We zijn bij de kunstenaars in huis geweest om te filmen, vragen te stellen, rond te kijken en tips te ontfutselen. Van Antwerpen tot Teuven, Kerkrade en Landgraaf, geen grens is ons te ver! Binnenkort ontvangen de scholen deze filmpjes en kunnen dit samen met de juf of meester in de klas bekijken. Deze filmpjes gaan leiden tot inspiratie voor een creatieve schrijfopdracht, een kunstproject, een muziekles of andere activiteit die past bij de behoeften en wensen van de scholen.

 

De basisscholen die deelnemen aan de Cultuurbox zien het belang in van Kunst- en Cultuureducatie voor het jonge kind. Het ontwikkelen van het creatieve deel van het brein op jonge leeftijd is van groot belang. Creativiteit is een vaardigheid die kinderen helpt om oplossingen te vinden, nieuwe ideeën te genereren en zich aan te passen aan veranderingen. Belangrijk in de huidige digitale wereld en snel veranderende samenleving.

Ons Cultuurbox programma voor alle groepen stimuleert de verbeeldingskracht en fantasie van kinderen. Het moedigt hen aan om buiten de gebaande paden te denken, nieuwe ideeën te verkennen en hun eigen unieke wereld te creëren. Ze kunnen hun gevoelens, gedachten en ervaringen uiten door middel van kunst, muziek, dans en andere creatieve vormen. Ze leren om verschillende perspectieven te overwegen, vragen te stellen en te evalueren wat wel en niet werkt. Dit helpt hen om betere beslissingen te nemen en problemen op te lossen.

 

Ieder schooljaar laten we een prachtige mascotte maken die onderdeel is van het thema.

Hennie, de huismus is onze pop voor het nieuwe schooljaar en gemaakt door kunstenares Lisette Wansink. Hennie is de inspiratiebron voor diverse cultuurbezoeken en workshops. Met haar menselijke trekjes en vrolijke kleurtjes neemt ze ons en alle leerlingen mee in de wonderlijke wereld van kunst en cultuur!

 

Voor meer vragen en informatie over de Cultuurbox voor basisscholen, onze onderwijsprogramma’s, cursussen of de projecten binnen het onderwijs en sociaal domein van onze Cultuurcoaches in Landgraaf en Kerkrade verwijzen we u graag naar onze website: https://vaparkstad.nl

Telefoonnummer: 045-7370302

Email: info@vaparkstad.nl

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.