Landgraaf Koerier

Menu

Philzuid brengt vijfde cd uit

Philzuid brengt haar vijfde cd uit met onder meer saxofoniste Valentine Michaud in het werk Peacock Tales van Anders Hillborg. Daarnaast is Béla Bartóks Dance Suite en La mer van Claude Debussy door het orkest in een opname vastgelegd. Net als op de vierde cd staat het orkest op deze vijfde cd ook onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. De cd wordt weer uitgegeven via platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com) en is vanaf 13 oktober te downloaden via onder andere Spotify, Apple Music, Deezer de i-Tunes store en Amazon Music (https://oh.lnk.to/BartokHillborgDebussy). Vanaf 20 oktober is de cd ook via boeken- en cd-zaken te koop.

Vernieuwende klanken en volksmuziek. Het zijn de rode draden tussen drie werken die in eerste instantie weinig met elkaar gemeen lijken te hebben. Maar schijn bedriegt, want eigenlijk is het ‘volksmuziek’ dat deze werken met elkaar verbindt. Béla Bartók groeide in de eerste helft van de twintigste eeuw uit tot de peetvader van het gebruik van de Oost-Europese volksmuziek op dusdanige wijze dat hij een nieuwe toontaal ontwikkelde. Ook in Peacock Tales van de Zweed Anders Hillborg gaat een bij vlagen verrassende toontaal samen met invloeden uit de Scandinavische volksmuziek en klezmeraccenten. En Claude Debussy zette aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw alles wat men dacht te weten over de romantische tonaliteit op zijn kop met samenklanken en melodieën die hij deels onder invloed van de Javaanse gamelanmuziek ontwikkelde. Het leverde in alle drie de gevallen muziek op die, zeker bij Debussy en Bartók, na een lauw ontvangst de wereld over ging en gaat en die andere componisten inspireerde om hun eigen relatie met volksmuziek en nieuwe klanken te ontdekken.

 

Eerste opname met orkest en saxofoon

“Hilborg’s Peacock Tales is pas één keer op cd gezet in het verleden. De opname die wij nu uitbrengen is ook nog bijzonder, omdat het de eerste opname van de versie voor saxofoon en orkest is, met waarschijnlijk de meest interessante soliste op dit moment van onze tijd”, zegt intendant van Philzuid Stefan Rosu die tevens producent van deze opname-reeks is. “De combinatie van werken op deze cd is om te smullen. Ik beveel dan ook aan een rustig moment te kiezen om ernaar te luisteren.”

 

Drie kleurrijke meesterwerken

“Ik ben enthousiast om deze recente live-opnames te delen met onze luisteraars over de hele wereld. Het is een levendige en diverse trilogie die we presenteren. Drie kleurrijke meesterwerken die kenmerkende beelden oproepen: de flamboyante pauw die met zijn troeven pronkt, een verleidelijk volksfeest met Hongaarse, Roemeense, Slowaakse, zigeuner- en Arabische roots. En de altijd inspirerende sfeer van de zee in al haar stemmingen”, zegt chef-dirigent Duncan Ward. Hij haalt ook aan dat het dansritme nooit ver weg is: “Debussy had het laatste deel van zijn symfonische sketches oorspronkelijk ‘Le vent fait danser la mer’ genoemd, en ook Hillborg drijft ons naar de spannende climax van zijn saxofoonconcert met een funky groove en oogverblindende, gesyncopeerde virtuositeit van het orkest en onze solist Valentine Michaud. Al met al drie klankwerelden waar ik dol op ben en waarvan ik hoop dat de luisteraar er net zoveel plezier aan zal beleven als Philzuid en ik tijdens het optreden.”

 

Glinsteren en betoveren

Rosu sluit af: “De vijfde cd-opname bij Fuga Libera laat opnieuw een orkest zien dat glinstert en betovert. Ik ben uitermate trots op deze muzikale vuurtoren, opnieuw onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Mijn dank gaat uit naar Outhere Music en zijn president Charles Adriaenssen die ons het vertrouwen heeft gegeven om deze reeks bij Fuga Libera uit te brengen.”

 

Meer informatie over deze cd: https://philzuid.nl/nl/nieuwe-cd-nummer-5

Meer informatie over alles cd’s: https://philzuid.nl/nl/digitaal

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.