Landgraaf Koerier

Menu

IVN Wandeling rondom Simpelveld

Dagwandeling zondag 26 maart rondom Simpelveld.

 Bij deze nodigt IVN Kerkrade u uit om deel te nemen aan een wandeling rondom Simpelveld. Ook niet IVN-leden zijn hierbij van harte welkom. De wandeling is circa 9 km lang en is met een normale conditie goed te doen. De wandeling wordt geleid door de gidsen Theo Wegh en Herman Langen.

De wandeling heeft de vorm van een 8. Halverwege de wandeling komen wij dus terug bij het beginpunt van de wandeling in het centrum van Simpelveld.

Simpelveld ademt nog steeds het rijke Roomse leven van weleer. De 2 grote kloosters in Simpelveld (Huize Loreto en Huize Damiaan) zullen hieraan zeker bijdragen. In de 19e eeuw stichtte Clara Fey, geboren 1815, dochter van een welvarend Akens textielfabrikant, de “Congregatie van de Zusters van het Arme kind Jezus”. Deze Congregatie was hier van 1875 tot 2012 gehuisvest in Huize Loreto. Klooster Huize Damiaan is rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw gesticht door uit België afkomstige paters van de Heilige Harten. De paters gaven het klooster de naam Damianeum, naar hun grote voorbeeld pater Damiaan de Veuster, die zijn leven wijdde aan de zorg voor melaatsen.

De wandeling voert langs een aantal kapellen en wegkruisen. U zult dus voldoende gelegenheid hebben om kaarsjes te laten branden!

Zo passeren we:

·      Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee (Locatie Rode Put / Vingweg, bouwjaar 1951)

·      Sint Jozefkapel (locatie Brandstraat)

·      Heilig-Hartkapel (Kloosterpark in het hellingbos, bouwperiode 1925-1929)

·      Lourdesgrot (Kloosterpark aan de voet van het hellingbos, bouwjaar 1954)

·      Veldkruis geflankeerd door linden (Rode Putserveldweg / Waalbroekerweg, daterend 1838.

 

Simpelveld ligt voor een groot gedeelte in het dal van de Eyserbeek. Deze beek zullen wij tijdens onze wandeling vaak aan onze zijde hebben. De Eyserbeek ontspringt als Bocholtzerbeek in Bocholtz. Op haar weg via Eys naar de monding in de Geul nabij Gulpen deelt zij Simpelveld in 2 delen. In de kern van Simpelveld ligt de loop van de beek grotendeels zichtbaar open in een parkachtig gebied. De insnijding in het beekdal is plaatselijk behoorlijk diep.

Tijdens de route passeren wij ook 2 voormalige molens: De Oude Molen en de Bulkemsmolen. De Oude Molen is een middenslagwatermolen en dateert uit 1774.  Deze molen was nog actief tot in het begin van de jaren 60 van de 20e eeuw. Van dit rijksmonument zijn nog zichtbaar het molenhuis, het waterrad en een deel van de bijbehorende watergoot. Vlakbij de Oude Molen ligt een rioolwaterzuiveringinstallatie. Terzijde hiervan stroomt de Eyserbeek en ligt een zogenaamd broek, dit betekent moerassig land. Dit deel aan het einde van Simpelveld, gezien in de richting van Eys, is inderdaad zeer drassig en waterrijk. Een fraai aangelegd vlonderpad doorsnijdt het broek. In het voorjaar bloeit hier rijkelijk de Gewone dotterbloem. Langszij de weg van Simpelveld naar Eys ligt de Bulkemsmolen (Bulkemsstraat 43), een watermolen met bovenslagrad uit 1753. Deze molen is niet meer actief.

Vertrek: om 9:00 uur vanaf het parkeerterrein aan de Hambosweg. Vandaar rijden we al carpoolend naar de startplek van de wandeling op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Simpelveld. Vandaar beginnen wij om circa 9:30 uur aan de wandeling. Wij adviseren u om voldoende proviand mee te nemen. Om inzicht te hebben in de deelname verzoeken wij u zich aan te melden via ivn.kerkrade@gmail.com / 045 5457112.

Categories:   Sport

Comments

Sorry, comments are closed for this item.