Landgraaf Koerier

Menu

Schrittmacher festival

Het schrit_tmacher just dance! Festival, dat in Heerlen is van start gegaan en tot en met 2 april loopt, biedt dit jaar meer dan alleen dansvoorstellingen. Het festival heeft een uitgebreid contextprogramma samengesteld waarin bezoekers worden uitgedaagd om letterlijk ‘out of the (black) box’ te treden. Het programma omvat expo’s, projecten en performances op bijzondere locaties, voor bezoekers van alle leeftijden. Het schrit_tmacher Festival heeft altijd al een reputatie gehad als een toonaangevend festival voor hedendaagse dans, maar dit jaar biedt het nog meer om van te genieten en te ontdekken. Het festival belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor liefhebbers (groot en/of klein) van álle kunstdisciplines, met contextprogramma’s GENERATION2 en SIDEWALK.

 

GENERATION2: voorstellingen en activiteiten voor de dansers en publiek van de toekomst

Onder de noemer GENERATION2 ligt de nadruk op de belevings- en leefwereld van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het festival presenteert aankomende choreografen en jong talent op het podium, waaronder Co-Laboration 2023, een gezamenlijke productie van VIAZUID, ARTbewegt en schrit_tmacher met drie choreografen uit de Euregio. Daarnaast is er de voorstelling Delusion van Jennifer Romen die een coming-of-age verhaal vertelt en bijdraagt aan de bredere discussie over de ontwikkeling en groei van jonge mensen. Ook is er de schrit_tmacher Jeugddag op 12 maart, waar het hele gezin kan genieten van dansvoorstellingen, workshops en het dans_doe_boek waarmee kinderen aan de hand van leuke, prikkelende opdrachten de wereld van dans en theater beter leren kennen. Naast de Jeugddag, zijn er ook jeugdvoorstellingen te zien in de reguliere programmering, zoals de prikkelende voorstelling SENS (7+) van Cie. Arcosm. Het volledige (jeugd)programma en kaartverkoop zijn te vinden op schrittmacherfestival.com.

 

Ontdek ‘The Key of Life’ met contextprogrammering SIDEWALK

Daarnaast biedt schrit_tmacher het uitgebreide contextprogramma genaamd SIDEWALK aan, gecureerd door Karin Post (NL). Het programma richt zich op het onderwerp ‘The Key of Life’ en onderzoekt hoe kunst en cultuurbeoefening kunnen bijdragen aan het begrip en de empathie voor anderen en de uitdagingen die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Het programma omvat verschillende evenementen en projecten, waaronder PANORAMA HEERLEN, waarin verschillende makers het publiek meenemen naar inspirerende plekken, en SIDEWALK (S)PACES 2023, waarbij leegstaande winkelruimten en openbare locaties worden omgevormd tot een levendig decor voor dans. Andere onderdelen zijn een reeks artist talks onder de noemer SIDETALKS, openluchtvoorstelling SIDEWALK PERFORMANCE: Dwaesj Oetstepke en SIDEWALK EXPO, waarbij kunstenaars Charlotte Dumas (NL) en Rob Birza (NL) verslag doen van hun bespiegelingen op de ‘condition humaine’. Het festival biedt een platform voor kunstenaars om hun creativiteit te uiten en het publiek te inspireren.

 

Unieke dansperformance Dwaesj Oetstepke brengt straatbeeld tot leven in Heerlerheide

De dansperformance Dwaesj Oetstepke verdient absoluut een vermelding vanwege de unieke samenwerking tussen verschillende kunstenaars en de lokale gemeenschap in Heerlen en omgeving. Op 18 en 19 maart 2023 zal schrit_tmacher Festival deze unieke dansvoorstelling op het Corneliusplein in Heerlerheide presenteren. Choreograaf Sharon Wesseling heeft als doel om dans toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden en streeft daarmee naar een inclusieve ervaring voor het publiek. Het beeldende aspect van de voorstelling, ontworpen door scenograaf Sanne Danz, is een belangrijk element in de levendige en verrassende beleving van de performance. De dansers, waaronder ook Joey Berger en Luc Arnoldussen van breakcrew Heerlen Fucking City (HFC), werken samen met bewoners en verenigingen uit Heerlen en omstreken om het straatbeeld op een verrassende en onverwachte manier tot leven te brengen. Dwaesj Oetstepke gaat over de kunst van het waarnemen en – vooral – het plezier van samenkomst. Deze bijzondere dansvoorstelling is gratis toegankelijk en biedt een unieke beleving voor het publiek. Meer informatie en tijdstippen zijn te vinden op schrittmacherfestival.com.

 

Sterke partners maken dansfestival toegankelijk én interessant voor iedereen

Voor het dansfestival is samenwerking met lokale (en landelijke) partners essentieel. Het zorgt niet alleen voor nieuwe inzichten, maar ook voor draagvlak in de stad en daarbuiten. Het festival is bedoeld voor iedereen, niet alleen voor reguliere theaterbezoekers. Dit jaar werken onder andere Cinedans, Cultuurhuis Heerlen, dansstudio HFC, Dutch Mountain Film Festival, EYE filmmuseum Amsterdam, Filmhuis de Spiegel, Gemeente Heerlen, Huis voor de Kunsten Limburg, IBE, Kasteel Wijlre, Nederlandse Dansdagen, Parkstad Limburg Theaters, Rijckheyt/HCL, SCHUNCK, Toon Hermans Huis Heerlen, VIA ZUID, lokale ondernemers én bewoners samen om het festival tot een succes te maken.

 

Categories:   Cultuur

Comments

Sorry, comments are closed for this item.