Landgraaf Koerier

Menu

Nieuw Talent Orkest Landgraaf: het plezier van samen muziek maken!

Op zondag 23 april is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Landgraaf. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief werken negen muziekverenigingen uit de gemeente Landgraaf en muziek- en dansschool SMK samen. Er hebben zich al enkele enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

 

Marjon Hulst, voorzitter van Koninklijke Fanfare Aloysiana over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: fluit, klarinet, bugel, trompet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

 

Nieuw Talent Orkest

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

 

Wervingscampagne

Hulst: “We willen mensen uit de hele gemeente Landgraaf enthousiast maken voor muziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. Alle muziekverenigingen maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project: met berichten in de krant, op social media, we flyeren huis aan huis en hangen posters op. Je komt ons overal tegen. We vertellen ook gewoon graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Dat we dit als verenigingen en SMK samen doen maakt het project alleen maar sterker. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

 

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de verenigingen. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Hulst: “Mensen geven alvast de voorkeur voor een instrument op, want die hebben ze vaak. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin worden ze geadviseerd natuurlijk”. Hulst kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hier naar toe om de start met ons te maken. Muzikanten van de verenigingen zijn er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseert SMK een feestelijk concert van het orkest met muzikanten van alle verenigingen. Dan kan iedereen komen luisteren”.

 

Doe ook mee

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Hetty (54 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de trompet bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij een orkest te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn trompet en muziek maken!”.

 

Kijk voor meer informatie en aanmelden over Nieuw Talent Orkest Landgraaf op https://www.smkparkstad.nl/cursus/nieuw-talent-orkest.

Categories:   Evenementen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.