Landgraaf Koerier

Menu

Wethouder Stijn Kropman startte publieksopgravingen met ‘eerste schep’

Onlangs stak wethouder Stijn Kropman (Gemeente Landgraaf) de eerste schep in de grond bij Slot Schaesberg in Landgraaf, als startsein voor de archeologische publieksopgravingen. Op de plek van het oude kasteel worden dit jaar de eeuwenoude funderingen blootgelegd. Bezoekers van Slot Schaesberg kunnen de opgravingen vanaf nu van dichtbij bekijken en zelfs meehelpen. Het project wordt begeleid door archeologisch adviesbureau RAAP en mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie Limburg.

 

Stijn Kropman, wethouder Gemeente Landgraaf: “Tijdens het onderzoek wordt het publiek actief betrokken bij de werkzaamheden: amateurarcheologen, bewoners uit de regio, toeristen en dagjesmensen. Niet alleen de bezoekers, maar ook de vele vrijwilligers van Slot Schaesberg worden door de archeologen getraind. Er valt voor het publiek dus weer veel te beleven dit seizoen bij Slot Schaesberg.” 

 

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “In de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn hier verschillende opgravingen uitgevoerd door de toenmalige TH Delft, maar dat onderzoek is nooit uitgewerkt. Het gebied binnen de oude kasteelmuren wordt nu opnieuw zorgvuldig en systematisch opgegraven. De verwachting is dat historische funderingsrestanten van de diverse bouwfases, die teruggaan tot de 14e eeuw, worden blootgelegd. Alle vondsten en onderzoeken willen we nu samenbrengen, om op die manier, samen met het publiek, meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van Slot Schaesberg.’’

 

 

Categories:   Algemeen

Comments

Sorry, comments are closed for this item.